Не ме гледайте какво приемам, а какво ви говоря. Така

...
Не ме гледайте какво приемам, а какво ви говоря. Така
Коментари Харесай

Пирин влезе в сивия сектор

" Не ме гледайте какво одобрявам, а какво ви приказвам ". Така можем да обобщим приказките на премиера Бойко Борисов във връзка на измененията в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин " през последните седмици.

Документът позволи строителството на обекти на територията на парка и отвори пътя към предоговаряне на концесията или сключването на нов контракт с компания " Юлен " с незнаен краен притежател. Въпреки признатите промени, Борисов упорства, че " няма да разреши една керемидка повече от втори въжен превоз да се построи ". Дългосрочно бихме приели дадена дума за чиста монета единствено от деспот, за който сме уверени, че ще ръководи през идващите най-малко 30 години. В цивилизования свят обаче

значими не са приказките,
а какво е написано черно на бяло


Защото за разлика от писмените документи, думата не обвързва по никакъв метод идващите министър председатели и министри на околната среда и водите. Аз въпреки всичко се надявам мощно Борисов да не е министър-председател още кой знае какъв брой дълго време. Не че няма по-ужасни разновидности от него, само че не трябва да се помиряваме с посредствеността.

Така че отхвърлянето на компромисното предложение на Боян Петров за разрешаване на строителството единствено на втори въжен превоз и нищо повече, на процедура развързва ръцете на властта (сегашна или следваща) да се позове на измененията в проекта, когато позволи строителството на нови писти, заведения за хранене, заведения и сечта на вековни дървета. Каквато възбрана в признатия сред Коледа и Нова година няма. Като по този метод бетонира бъдещето на Банско и Пирин като цяло в лоу кост курорти за обществено слаби скиори. И обрича вложителите в недвижими парцели още дълги години да губят пари, поради цените от 200 евро на м2 сега.

Въобще влизането на Пирин в сивия бранш (в който на хартия са вероятни едни неща, само че на думи други) значи

нови благоприятни условия за корупционен напън
във всички направления


Когато нещо не е задоволително ясно написано, интерпретациите стават норма. Като нищо в даден миг и съда може да реши, че проектът за ръководство дава опция за " строителство на керемидки " и тогава думата на Борисов няма да има изключително значение. Като той несъмнено ще е направил всичко допустимо да удържи на обещанието си, само че правосъдната система е самостоятелна и той не може да управлява какви решения ще вземе тя.

Изразът " не приказва празни приказки " може да се добави в тази ситуация с " каквито приказки приказваш, такива постановления приемай " . В британския език има сентенция put your money where your mouth is. Слагай си парите, където ти е устата, или не приказва празни приказки. В нашия случай може би тя би трябвало да гласи " приемай постановления, където ти е устата ". С други думи не се опитвай да баламосваш публиката с обещания, в случай, че в това време приемаш напълно разнообразни текстове. Борисов изпусна момента да одобри компромиса на Боян Петров. С което маските паднаха и към този момент за всеки, който следи водевила, е ясно, че не става въпрос за лифта, а за завладяване на доста по-голяма територия от парка.

Всъщност държавното управление има цялостното право да подари по-голяма територия от Пирин на офшорката " Юлен " след промени в проекта, нов концесионен контракт и така нататък. А става въпрос за подарък, тъй като единствено помощта, която се отпуска за провеждането на международната купа по сноуборд е с пъти по-голяма от годишната концесионна такса. Но дано най-малко да излязат и да кажат, че да вземем за пример в името на развиването на Банско като на ниска цена курорт в най-долния ценови сегмент ще разрешат на " Юлен " да сече вековни дървета и да строи в планината.

Твърде персоналното и значително фриволно отношение на Борисов към упражняването на власт обаче би трябвало да ни накара да се замислим, че той

няма потенциала да изведе България
от клопката на междинните приходи


Капанът щраква, когато се опитваш да преминеш на по-горно равнище по досегашния метод – с поддръжка на съответни и близки до властта олигарси и на браншове с ниска добавена стойност. Какъвто е казусът с Пирин.

Няма по какъв начин да чакаме, че промишлености като всеобщия туризъм, който по данни на Националния статистически институт е на последно място по мярка на заплатите и освен това е сезонен бранш, ще ни приближат до средноевропейско равнище на стопанската система и приходите. Или с политика и медии на равнището на махленска механа ще убедим сънародниците ни да се върнат в страната. Това може да стане с ясни писани (а не неписани както в случая) правила, мощна просветителна система, която създава конкурентоспособни експерти и насърчаване на браншове, от които се печели. Както и с включването на повече хора в просперитета на България. Иначе си оставаме на настоящето равнище. На опашката на Европа и с растежи от най-много 3-4%, когато световната обстановка е добра като в този момент. И ще хващаме пневмония, когато светът кихне.

Авторът е съпредседател на партията " Зелените "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (71)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР