Не липсват съвети за това как човек може да бъде

...
Не липсват съвети за това как човек може да бъде
Коментари Харесай

Грешките, с които саботирате шансовете си да спечелите желана работа

Не липсват препоръки за това по какъв начин човек може да бъде по-успешен в търсенето на нова работа. Ако обаче не съумеете да получите мечтаната позиция, може да започнете да се чудите за какво са предпочели някой различен вместо вас. Хората, отговарящи за назначението на нови чиновници, са затрупани с работа и нямат време да пишат писма до отхвърлените претенденти, в които да им изясняват аргументите за решението си. Това значи, че те могат единствено да гадаят за тях.

За да им оказа помощ с разкриването на тези аргументи аз попитах опитният управител Теджал Уагадия за най-често срещаните неточности, които спъват претендентите за работа в тяхното търсене. Ето какво ми показа тя:

Кандидатстват за всяко допустимо място

Според Уагадия най-голямата неточност е кандидатстването за необятен набор от работни места, доста от които не дават отговор на квалификацията на хората, които пробват да ги завоюват. На фона на множеството разгласи в уеб страниците за работа и непрекъснатите оферти, идващи от LinkedIn, човек може да остане с усещането, че неговите услуги са търсени. Важно е обаче да помислите добре, преди да кандидатствате.

„ Освен в случай че квалификацията ви не покрива 70% до 80% от условията, не си правете труда “, споделя Уагадия. „ И под тези 80% имаме поради, че към този момент сте правили тази работа, а не че смятате, че можете да се справите с нея. Едно е да кажеш: „ Мога да го направя “, а напълно друго „ Вече съм го правил “, прибавя тя.

Използват едно и също CV за всички позиции

Втората огромна спънка пред намирането на работа е потреблението на едно и също CV за всички постове, за които кандидатствате. „ Много претенденти за работа употребяват една автобиография неведнъж. Те не прегледат деликатно описанието на позицията и на уменията, които се търсят от работодателя “, споделя Уагадия.

„ Интервюирал съм претенденти, чиито CV-та не подхождат по никакъв метод на предлаганата позиция. Когато ги попитам дали имат несъмнено умеене или опит, те споделят „ о да, правил съм това “, само че в действителност не са го отбелязали в автобиографията си. Мениджърите не са ясновидци. Ако не сте показали избрани качества в CV-то, то ние допускаме, че не разполагате с тях “, изяснява Уагадия.

Според него решението на този проблем е в приспособяването на автобиографията към съответната позиция, за която се кандидатства. Трябва да се уверите, че уменията, изброени във вашето CV, дават отговор значително на тези, разказани в обявата.

Не съумяват да демонстрирате въздействието, което са имали в предходната си работа

По думите на Уагадия третата неточност, която вършат хората, търсещи работа, е да „ не показват въздействието, което са имали на предходното си работно място “.

„ Не е задоволително да знам, че сте управлявали екип. Искам да знам какъв брой доходи е генерирал вашия екип всяка година. Трябва да ми покажете действителната стойност, която вие и вашите чиновници сте генерирали. Тя би трябвало да бъде измерима. Споделете най-малко три индикатора, които показват въздействието ви върху компанията “, споделя тя.

Според него неналичието на сходни твърди данни във ваша изгода е сериозен проблем.

„ Почти всички CV-та, които съм вижда, изброяват заемани длъжности, само че не и действителна основана стойност. „ Кандидатите копират длъжностната характерност, на която са били наети, и не помнят да покажат въздействието, което са имали в тази роля “, споделя тя.

Ако желаете да впечатлите работодателя или мениджъра, отговарящ за назначението на нови чиновници, представете  измеримите резултати, които сте постигнали.

Не задават въпроси на интервюиращия

Друго нещо, с което претендентите за работа сами саботират възможностите си за триумф, е неналичието на подготовка за задаване на въпроси на интервюиращия. „ Когато не задавате въпроси наподобява, че не се интересувате от позицията “, безапелационна е Уагадия. Тя поучава да употребявате следните въпроси:

Какво би трябвало да реализира за първите 90 дни от работата си, с цел да бъде оценен труда ми като сполучлив?

Какво проблеми взема решение сега екипът, към който ще се причисля?

Какво от моето CV ви кара да мислите, че би добавило стойност за екипа?

Как определяте вашата фирмена просвета и каква е културата на екипа?

Как комуникирайте с някой, който не реализира месечните си цели?

Не са ангажирани с интервютата

Петият метод да подкопаете възможностите си да спечелите мечтаната работа е посредством демонстрирането на липса на ангажираност, която нормално идва под формите на даването на къси и бързи отговори на въпросите на интервюиращия.

Когато попитах Уагадия дали има миг, в който тя взема решение, че няма смисъл да губи повече време с интервюирането на избран претендент, тя ми отговори: „ Да, когато той ми дава отговори с една дума или едно изречение “.

„ Аз мога да кажа нещо от рода на: „ Разкажете ми повече за вида позиция, която търсите “, а претендентът да ми отговори с „ управническа позиция “. След това запитвам „ Каква управническа позиция? “ и той ми споделя „ началник на план “. Когато имам възприятието че изваждам думи от устата на претендента вземам решение, че няма смисъл да продължаваме напред. Интервюто е диалог, а не разпит “, безапелационна е тя.

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР