(Не)коалицията между ГЕРБ и Продължаваме промяната-Дермократична България, към която се

...
(Не)коалицията между ГЕРБ и Продължаваме промяната-Дермократична България, към която се
Коментари Харесай

коалицията се отпуши - започна раздаването на постове

(Не)коалицията сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Дермократична България ", към която се зачисли и Движение за права и свободи, отпуши разговора, който даваше вид миналата седмица, че не върви, като стартира да подрежда " кутийките " на регулаторите, регионалните шефове и председателските места в парламентарните комисии. И всеки получава по нещо.
Размяна в регулаторите
Както е известно, на дневен ред в Народното събрание е изборът на шеф на Българската национална банка, както и на ръководители на Сметната палата и на Националната здравноосигурителна каса. Най-напреднал е този за Българска народна банка, като там изненади няма - ГЕРБ предложи, а ПП-ДБ поддържа номинацията на настоящия гуверньор Димитър Радев. Както Клуб Z писа, Радев би трябвало да предложи подуправители, които също се избират от Народното събрание, а спряганите имена са на някогашния ръководител на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров (който партията номинира за шеф в мандата на кабинета " Петков " ), както и на финансиста на Движение за права и свободи - някогашният министър на финансите в кабинета " Орешарски ", в този момент народен представител - Петър Чобанов.

Че процедурата с подуправителите също потегля с съгласие е видно и от дневния ред на Народното събрание. Утре в зала влиза точка за приемането на процедурни правила за предлагането на претенденти за  подуправители - ръководители на ръководство " Банково " и на ръководство " Емисионно ". По информация на Клуб Z обаче в (не)коалицията към момента не са се разбрали по този въпрос, защото и Чобанов, и Гюров желали " Емисионно ".
Сметната палата и НЗОК
Председателският пост в одитния орган безусловно до през вчерашния ден бе разпределен за ПП-ДБ. Срокът за номинации бе продължен на два пъти, по неофициална информация - тъй като харесаният от обединяването претендент се оказал с по-малък от изискуемия стаж. Вчера обаче номинираната от ГЕРБ за ръководител на Здравната каса, посочената за любимец Иванка Динева, се отдръпна - импровизирано поради обществения напън и поради съпротивата от страна на ПП-ДБ против професионалната ѝ биография на обязаност с избрани лечебни заведения и с бившшия ГЕРБ министър Костадин Ангелов. Така през днешния ден се разбра, че Сметната палата " отива " при ГЕРБ, а от ПП-ДБ се чака да предложат номинация за НЗОК, която партията на Борисов да поддържа. Т. е. двете обединения са си разменили титулярните места във връзка с тези два регулатора.

Че одитният орган ще бъде управляван от човек на ГЕРБ бе на процедура доказано в хода на деня, когато от групировката публично оповестиха, че ще предлагат някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев. Без изненада, поръчката на обединяването е, че ще поддържа.

В същото време, сходно на Българска народна банка, на следващия ден Народно събрание ще открие процедура и за двамата заместници на ръководителя, като съгласно първична информация от ПП-ДБ ще подадат име, само че това ще направи и Движение за права и свободи.

Сметната палата е необикновен случай поради неистовото желание на партията на Бойко Борисов да не позволява ръководителя ѝ Цветан Цветков до председателското място. Както е известно, Цветков бе отхвърлен през януари от предишния парламент, адхок, без претекстове, от болшинството от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Политическа партия и Демократична България сезираха Конституционния съд, като заподозряха и че зад акцията против Цветков прозират одитите за обичаните на управлениетот на ГЕРБ " Монтажи ", " Автомагистрали ", ББР. Конституционен съд се произнесе през юни като възвърне Цветков на поста. Председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ), който има надзор над изявленията в Държавен вестник, забави обнародването с цели две седмици.

Въпреки това този понеделник Цветков трябваше да се върне в кабинета си в Палатата. Но предишния петък ГЕРБ предложи " по терлици ", а ПП-ДБ покорно поддържа, ръководител да остане заместничката Горица Кожарева. Тя небрежно издаде заповед за недопускането на Цветков до постройката и по този начин на 11 юли сутринта, пред тв камерите, той бе отпратен. Закани се да потърси правата си в съда, а през вчерашния ден президентът Румен Радев нападна проблема пред Конституционния съд.

Процедурата за Касата пък на процедура би трябвало да стартира отначало - след отхвърли на кандидатката на ГЕРБ и последвалото неизбиране на тази на Българска социалистическа партия. Имена на този стадий не се спрягат. Шефът на Здравната каса оперира годишно със 7 милиарда лв..
" Цели двама " регионални шефове
Знаково - ГЕРБ и ПП-ДБ се схванаха за цели двама регионални шефове. Напрежението във връзка с имената тлее от седмици, като въпреки от обединяването да имаха свой списък, препоръчан на премиера Николай Денков за автограф, той отхвърля да прави назначения без да са консенсусни.

Така стигаме до през днешния ден, когато Борисов даде поръчката, че в символ на благосклонност единодушие има за губернаторите на София и Пловдив, като те щели да бъдат от ПП-ДБ, а ГЕРБ ще предложи заместниците.

По информация на Клуб Z за регионален шеф на София ще бъде назначена Вяра Тодева - бивш заместник за региона в служебното държавно управление на Стефан Янев.

За Пловдив пък е посочен водачът на Български земеделски народен съюз Илия Зюмбилев. Български земеделски народен съюз бе сътрудник на ПП-ДБ в акцията на последните избори.

Както е известно, с избирането на държавното управление " Денков-Габриел " президентът Румен Радев разпореди изтеглянето на всички регионални управители и заместник-министри. Денков обаче ги задържа с претекста да не буксува работата и стартира поетапната промяна на заместниците, само че както стана ясно - с регионалните договарянията още са в ход.
Комисиите в Народно събрание - към този момент с управления
Най-сигурният симптом за разбирателството е, че най-накрая има реализирано единодушие за управленията на парламентарните комисии. Както Клуб Z писа, " лъвският къс " отива при ГЕРБ и Движение за права и свободи. ПП-ДБ получава единствено две комисии - по европейските въпроси и за електронното ръководство. Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " - по една.

По обясненията на съпредседателя на " Промяната " Кирил Петков сделката е реализирана в отговор на към този момент споделеното по време на договарянията за сформиране на кабинет предпочитание от страна на обединяването, в случай че то държи по-голямата част от постовете в изпълнителната власт, ГЕРБ да държи тези в законодателната. По това време обаче Движение за права и свободи не бе включена в предлагането. Но тогава партията не бе подобен значим фактор за " сглобката " " конституционно болшинство ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР