Не бих казал, че този бюджет не е социален –

...
Не бих казал, че този бюджет не е социален –
Коментари Харесай

БСП се скара с премиера Гълъб Донев: Това лицемерие вече започва да излиза извън всякакви рамки

Не бих споделил, че този бюджет не е обществен – в противен случай, и не разбирам за какво Народното събрание би трябвало да приема размер на минималната работна заплата. Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев, който отговори на въпроси на народните представители от „ Българска социалистическа партия за България “, свързани с разпореждания от Закона за удължаването на държавния бюджет за тази година, в които се планува опция за 12 милиарда евро заем.

От левицата настояха министър-председателят да даде неговите пояснения и визии за какви разноски става въпрос.

Донев разяснява, че това са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на заплащания по външни задължения, поети от България и гласувани от Народно събрание.

„ Вие сте взели участие и знаете какви са тези 12 милиарда евро. Те не идват в този момент и през днешния ден вие сте били директни участници в гласуването на тези 12 милиарда евро “, добави Донев. „ Що се касае до капиталовите планове, тези капиталови планове са свързани с модернизацията на Българската войска. Това също е гласувано и утвърдено от Народното събрание “, добави той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че служебният кабинет на президента Радев е внесъл бюджет, с който орязва заплатите. „ И ни принуждава тук надали не между тях да се караме и бием, с цел да изглеждаме ние неприятните, а не те “. И добави, че служебния кабинет е почнал процедури за нови изтребители Ф-16, както и за доставка на газ до 2030 година „ Значи тези политики може да са дълготрайни, а да увеличиш минимална заплата за година напред не може да е дълготрайна. Тази антилогика и двуличие към този момент стартира да излиза отвън всевъзможни рамки “, безапелационна е тя.

Служебният министър председател пое топката и отговори на Нинова с думите: „ Нямам раздвояване на личността. На 11 ноември, когато споделих, че служебното държавно управление не може да организира дълготрайни политики, към момента чаках да се направи коалиция, която да застане зад постоянно държавно управление “, сподели той. Донев означи, че във връзка с дълготрайните контракти за доставка на газ, държавното управление съумяло да обезпечи ниски цени на газ и да заздрави „ Булгаргаз “. „ Ние изпълняваме бюджет признат от предходното държавно управление “, добави той и акцентира, че оферират дълготрайни ограничения, с които да принуждават в допълнение едно постоянно държавно управление да ги извършва.

„ Не сте прави да внушавате на българските жители, че има нещо прикрито и подмолно, което минава през Закона за удължение действието на държавния бюджет 2022 година “, безапелационен бе Донев.

Той уточни, че не може да се съгласи и с изказванието, че бюджетът не е обществен. „ Всичките 6,6 % недостиг са на първо място от обществени разноски, които са гласувани през 2022 година, с актуализацията на бюджета от юни и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година. Също по този начин не разбирам за какво Народно събрание би трябвало да приема размер на минималната работна заплата – това постоянно е било ангажимент и функционалност и обвързване на Министерски съвет, след съвещания със обществените сътрудници, каквито се организират и през днешния ден, съобщи Донев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР