Не би трябвало да очакваме, че ако има евентуален следващ

...
Не би трябвало да очакваме, че ако има евентуален следващ
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Няма да има предсрочни избори

Не би трябвало да чакаме, че в случай че има възможен идващ лист „ Магнитски ", това ще бъдат лица от кръга на сегашната ръководеща настройка. По-скоро чакам този инструмент, употребен от нашите американски сътрудници, да е ориентиран към разплитане на проруските корупционни мрежи, изключително в енергетиката. Това сподели докторът по конституционно право Борислав Цеков в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той бе безапелационен, че няма да има предварителни избори. Скандалите от последните седмици са дрънчене на оръжия. „ Всяка договаряща цена си подвига цената, блъфира - гърми се във въздуха, тропа се по масата, удря се по кокалчетата за да се завоюват избрани прерогативи в границите на тези договаряния. Но съгласно мен тези договаряния са с предначертан край и той е формирано последващо държавно управление ", съобщи Цеков.

Той вижда с предлаганите промени в Закона за правосъдната власт някои позитивни механически въпроси, свързани с разпоредбите за командироване на съдии, атестации. „ Това, което на мен като конституционалист ми прави извънредно неприятно усещане, е обвързвано с метода, по който е дефинирана процедурата за избор в границите на парламентарната и правосъдната квота в границите на двата съвета - Съдебния и Прокурорския. Няма никаква симетричност сред двете процедури, имаме една капсулирана и съвсем изцяло затворена и непрозрачна процедура в правосъдната власт. В същото време при парламентарната квота оферират дружно с народните представители на равно съображение право да оферират да имат Висшият адвокатски съвет и Юридическият факултет. Нещо още по-странно и противоконституционно е, че същинската работа по пресяването и по преценката на претендентите ще се прави не от законните парламентарни комисии, а от една номинационна комисия с представители на Върховния административен съд, Върховния касационен съд, Върховната прокуратура, на министъра на правораздаването и на омбудсмана. И аз запитвам: по какъв начин по този начин правосъдната власт или изпълнителната ще обуславят избора на законодателната власт? Нали това е задачата да има парламентарна квота - съдиите да нямат думата, както депутатите не би трябвало да имат думата при избора на правосъдната квота. Къде е разделянето на управляващите? ", разяснява Цеков.

Юристът Стефан Гайдарски счита, че дебатът за основния прокурор напълно е изместил вниманието от проблемите в законодателството в областта на правораздаването. „ Това, че наказателната политика в страната се организира от Министерски съвет, а не от основния прокурор, и това, че има страхотни проблеми в самата нормативна уредба. Много от дълго време е открито, че има доста правила, които би трябвало въобще да отпаднат от главната част и да се показват по административен ред. Това ще освободи от непотребна активност и прокуратурата, и цялата правосъдна система ", изясни той.

Обучението по наказателно-процесуално право не е контролирано от 35 години.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР