Най-значителни са постъпленията от дългови инструменти - общо 271.1 млн.

...
Най-значителни са постъпленията от дългови инструменти - общо 271.1 млн.
Коментари Харесай

Преките инвестиции достигат 405 млн. евро

Най-значителни са постъпленията от дългови принадлежности - общо 271.1 млн. евро за полугодието.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Броят на задграничните инвестиции в европейски планове нараства с 15% по отношение на миналата година, достигайки 5.8 хиляди
2 авг 2017
Факторите са подобрението на пазара на труд и растеж в кредитирането
31 юли 2017
Сумата е с над 400 млн. евро по-малка от регистрираната предходната година
18 юли 2017
До април чистите инвестиции са 126 млн. евро, откакто преди месец бяха с негативни стойности
19 юни 2017

Чуждестранните вложения в страната за първото полугодие доближават 405 млн. евро, което е с 355.9 млн. евро под сумата на вложенията от същия интервал на 2016 година Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), които ще бъдат ревизирани най-малко още няколко пъти. За съпоставяне, към края на май акумулираната от началото на годината сума беше 119.8 млн. евро, като фактор за нарастването са както покачване най-вече в дълговите принадлежности, по този начин и проверка на данните. Само през юни вложенията в българската стопанска система са били 171.1 млн. евро.

Към полугодието Холандия още веднъж води класацията на дестинациите, от които са пристигнали най-вече капитали ви стопанската система ни. Страната е с по-либерален данъчен режим и постоянно зад вложенията, идващи от там, стоят български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз. За интервала януари - юни 2017 година чисто оттова са пристигнали инвестиции за 283.2 млн. евро, главно от дългови принадлежности. Следва Швейцария с общо 104.5 млн. евро, от които 102.9 млн. евро също са под формата на дългови принадлежности.

Краткосрочният интерес пораства

Подобно на предходния месец, разбивката на Българска народна банка по тип вложения демонстрира, че дяловият капитал към момента е на минус към края на полугодието. Голяма част от спада е акумулиран през първото тримесечие, когато индикаторът е на минус в размер на 110.8 млн. евро. Отлив е регистриран и през април и май, само че по-малък - общо 17.2 млн. евро, до момента в който през юни чистите приходи излизат на плюс с 4 млн. евро. Така общо вложенията в дялов капитал са негативни за интервала - 124 млн. евро. За съпоставяне, през полугодието на предходната година сумата е позитивна в размер на 172.9 млн. евро, което към този миг демонстрира, че дълготрайния интерес на задграничните компании към локалната стопанска система спада.

Реинвестираната облага въпреки това е единият от двата фактора, които дърпат общата сума на постъпленинята в страната нагоре. Това е частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял. Към юни средствата по тази линия са в размер на 257.7 млн. евро, като покачването по отношение на предходния месец идва от новопостъпилите в Българска народна банка доклади на фирмите, които се разгласяват на тримесечна и годишна база. Сумата е под отчетенатапрез същия интервал на предходната година (353 млн. евро), само че се чакат и спомагателни проверки на данните, след които разликата евентуално ще се свие още.

Най-значителни през юни са постъпленията от дългови принадлежности, които са индикатор за краткосрочни ползи в страната. Общо за шестмесечието сумата е 271.1 млн. евро, а от тях 148.5 млн. евро са постъпили единствено през юни. Допълнително, данните от предходните месеци са били ревизирани от Българска народна банка в посока нагоре с 84.2 млн. евро. Така сумата става с 15.4% над регистрираната през същия интервал на предходната година. Постъпленията обаче имат лимитирано значение, защото се употребяват главно за рационализация и други заплащания.

Текущата сметка е на плюс

Търговското салдо за първите шест месеца на 2017 година е негативно в размер на съвсем 1.2 милиарда евро и се образува от по-високия импорт на артикули (13.6 милиарда евро) по отношение на износа (12.5 милиарда евро). За съпоставяне, през същия интервал на предходната година цената още веднъж бе в алена територия в размер на 835.6 млн. евро. Нетните приходи от услуги и приходи обаче съумяват да изведат настоящата сметка на плюс от 517.8 млн. евро към юни при 854.3 млн. евро през същия интервал на 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР