Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56 ...

Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56

Най-засегнати от рак на гърдата са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст

„ Най-засегнатите формации са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст, когато настъпват хормонални изменения в организма на дамата “, сподели за БНР доктор Величка Костадинова, експерт по образна диагностика.


Тя разяснява , че в практиката си е сблъсквала с заболели от рак на гърдата на 20 години и на 90 години:

По думите ѝ в повечето случаи това, което се нарича бучка е доброкачествено изменение и не е нещо, което би трябвало да бъде стресиращо за дамата .

Тя бе безапелационна , че когато се появи бучка на гърдата на дамата тя би трябвало да се съветва със експерт .

Прегледът включва първо физикален обзор и в следствие инструментално, което може да бъде ултразвукова диагностика или рентгенова мамография.

" Ултразвукът е водещото проучване при младите дами , при момичетата от пубертета нататък, при кърмачките, в това число при кърмачки съм се сблъсквала с развито злокачествено заболяване , те също не са пощадени. Мамографията е след избрана възраст – след 45 е добре да се направи такова базисно проучване “.

През 1985 година светът приема октомври за Световен месец за битката с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в цялостен свят се провеждат разнородни обстоятелства , чиято цел е както да популяризират аргументите за възникването на това заболяване, по този начин и да подчертават върху голямото значение на превенцията и ранното му разкриване .

В началото на 2021 година Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване измежду популацията на планетата. Една от главните аргументи за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен етап , когато възможностите за дейно лекуване са малки.
Броят на засегнатите дами у нас също пораства , като годишно се диагностицират към 3500 нови случая. Важно е да се знае, че намерено в точния момент , заболяването може да бъде лекувано.Цялото изявление можете да чуете звуковия файл.

Източник: bnr.bg