Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56

...
Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56
Коментари Харесай

Най-засегнати от рак на гърдата са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст

„ Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст, когато настъпват хормонални промени в организма на дамата “, сподели за БНР доктор Величка Костадинова, експерт по образна диагностика.

Тя разяснява, че в практиката си е сблъсквала с заболели от рак на гърдата на 20 години и на 90 години:

По думите ѝ в множеството случаи това, което се назовава бучка е доброкачествено изменение и не е нещо, което би трябвало да бъде стресиращо за дамата.

Тя бе безапелационна, че когато се появи бучка на гърдата на дамата тя би трябвало да се съветва със експерт.

Прегледът включва първо физикален обзор и по-късно инструментално, което може да бъде ултразвукова диагностика или рентгенова мамография.

" Ултразвукът е водещото проучване при младите дами, при девойките от пубертета нататък, при кърмачките, в това число при кърмачки съм се сблъсквала с развито злокачествено заболяване , те също не са пощадени. Мамографията е след избрана възраст – след 45 е добре да се направи такова базисно проучване “.

През 1985 година светът приема октомври за Световен месец за битката с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в целия свят се провеждат разнообразни събития, чиято цел е както да разпространяват аргументите за възникването на това заболяване, по този начин и да подчертават върху голямото значение на предварителната защита и ранното му разкриване.

В началото на 2021 година Световната здравна организация разгласи рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване измежду популацията на планетата. Една от главните аргументи за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен етап, когато възможностите за дейно лекуване са дребни.
Броят на засегнатите дами у нас също пораства, като годишно се диагностицират към 3500 нови случая. Важно е да се знае, че намерено в точния момент, болестта може да бъде лекувано.

Цялото изявление можете да чуете звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР