Най-високопоставеният генерал на Судан заяви днес, че армията остава ангажирана

...
Най-високопоставеният генерал на Судан заяви днес, че армията остава ангажирана
Коментари Харесай

Военният лидер на Судан за пореден път обеща гражданско управление

Най-високопоставеният военачалник на Судан съобщи през днешния ден, че армията остава ангажирана с прехода към гражданско ръководство, в първата си тирада, откогато преди близо седмица започнаха яростни боеве сред неговите сили и паравоенните Сили за бърза поддръжка, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Убедени сме, че ще преодолеем това тестване с нашата подготовка, мъдрост и мощ, като запазим сигурността и единството на страната, което ще ни разреши да ни бъде поверен безвредният преход към гражданско ръководство ", съобщи командирът на суданската армията военачалник Абдел-Фатах Бурхан във видеобръщение, оповестено рано тази заран по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Откакто пое контрола над страната по време на преврата през октомври 2021 година, Бурхан и неговия противник, командирът на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало, неведнъж обещаваха да ръководят страната, до момента в който не бъде определено държавно управление.

Видеообръщението е първият случай, в който Бурхан е забелязан, откогато столицата Хартум и други региони изпаднаха в цялостен безпорядък по време на боевете. Не е известно по кое време и къде е изработен видеозаписът, отбелязва АП.
 Фактическият президент на Судан, военачалник Абдел-Фатах Бурхан произнася видеообръщението си, записано на незнайно място. Снимка АП / Българска телеграфна агенция
Бурхан, който на 11 април 2019 година оглави военния прелом свалил диктатора Омар ал Башир, няколко пъти от този момент дава обещание преход към гражданско ръководство и избори. Досега обаче това не се е случило. 

Вчера армията на Судан изключи опцията за договаряния със съперничещите им Сили за бърза поддръжка, като обявиха, че биха приели само капитулацията им. Двете страни продължиха да се борят в централната част на Хартум и в други елементи на страната, като по този метод заплашиха да провалят интернационалните старания за постигането на по-дълготрайно преустановяване на огъня, което да прерасне и в мирни договаряния.

Изявлението на военните увеличи вероятността от ново разгръщане на продължаващото към този момент близо седмица принуждение, което докара популацията на Судан до сериозна точка. Нарасна и паниката, че здравната система на страната е на ръба на колапса. Множеството лечебни заведения са принудени да затворят, а други изпитват сериозен дефицит на редица медицински консумативи.

Суданските Сили за бърза поддръжка (СБП) обявиха, че са съгласни на 72-часово помирение по филантропични аргументи, като по този метода основават предпоставки за прекъсване на спора си със суданската войска, който бушува към този момент няколко дни, съобщи Ройтерс.

" Примирието ще съвпадне с благословения Рамазан байрам...и по този начин ще може да бъдат отворени филантропични коридори за евакуирането на цивилни, които да имат опция да се видят със фамилиите си ", се споделя в изказване на Съюз на българските писатели.

Съюз на българските писатели обявиха, че са подхванали дейности по " самоотбрана ", с цел да осуетят опит за прелом, и че са подготвени за " изцяло прекъсване на огъня " по време на интервала на примирието.

Понастоящем няма коментар от суданската войска.

От началото на сраженията в Судан до момента са починали над 330 души, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР