Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на

...
Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на
Коментари Харесай

Симеонов сменя името на връх Мусала

Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, оферират от НФСБ. В предложение до президента Румен Радев депутатите Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев  показват, че у нас са останали голям брой турско-арабски топоними, само че процесът по преименуването не е доведен до край.

" Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, само че неговото название е непознато, неясно и несвоевременно за българските жители. Историческата просвета досега не може да назове първичното име на върха отпреди османското завладяване, с цел да бъде възобновено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, цитадела на българщината, отдадена на безконечния небесен покровител и покровител на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име ",посочват от партията.

От НФСБ припомнят, че слагат този въпрос още на 31 май 2017г., само че през август получават негативен отговор. Повторно на 05 март 2020г. сезират президента, само че не получават отговор. Аргументите за отхвърли са възможните компликации, свързани с смяната на географски, топографски, кадастрални и други карти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР