Най-високият мост в България е Аспаруховият мостНай-високият мост в България

...
Най-високият мост в България е Аспаруховият мостНай-високият мост в България
Коментари Харесай

Кой е най-високият мост в България?

Най-високият мост в България е Аспаруховият мост

Най-високият мост в България е Аспаруховият мост, който е с обща дължина 2050 m, широчина 21 m, височина 52 m, основен отвор 160 m, оптимален товар НК-800/Н-300, височина под моста е 46 m., информира .

През 1967 година е извършен конкурс и след изследване на доста разновидности – е направено техническо решение, което планува построяването на висок мост. Строежът стартира през 1973 година на Аспаруховия мост.

Мостът включва главното мостово оборудване - две естакадни стоманобетонни елементи и централна стоманена структура, както и две комплицирани транспортни възли в двата края. За всяка посока на придвижване се употребяват обособени носещи структури, свързани с надлъжен тегел, т.е. са инсталирани две идентични успоредни носещи структури.

Дължината на централния сектор е 160 м, а на двата странични сектора е 80,50 м. Стоманената структура е със затворено кутийно сечение с широчина 5,50 м и височина 2,80 м над външните опори до 6,60 м над централните. Горната част е плоча с надлъжни и напречни ребра. Като се вземат поради опциите за превозване, структурата е разграничена на 226 монтажни блока от разнообразни типове.

Уникален за България и рядко срещан в света способ за направа на мостовите опори. Причината за това са извънредно неподходящите геоложки условия на най-трудния сектор от трасето – от Варна до централния сектор. Повърхностният пласт е 3-4 метра глина, под него - 20 метра финозърнест пясък (плавен пясък), кондензиран с вода, под който от своя страна има 46-метров пласт кал. Само на дълбочина от към 70 метра има пласт от олигоценска глина, върху който могат да се инсталират опори. Единственият метод за подпиране е изработката на дълбоки монолитни сондажи (бетонни стълбове под надземни мостови опори), които доближават 53 метра дълбочина.

Товароносимостта на моста е избрана за преносим товар - две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра една от друга. В същото време провисването на междинния сектор е към 0,30 м. Мостът устоя на ураганни ветрове със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°. Друга температурна разлика - 15° - се обезпечава сред горната и долната повърхнина вследствие на излагане на директна слънчева светлина. Амплитудата на продължение на металната структура под въздействие на температурата е 0,25 m.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР