Най-високи заплати получават преподавателите в Икономическия университет във Варна, а

...
Най-високи заплати получават преподавателите в Икономическия университет във Варна, а
Коментари Харесай

КНСБ иска увеличение с 20% на заплатите на младите университетски преподаватели

Най-високи заплати получават преподавателите в Икономическия университет във Варна, а най-ниски в Минно-геоложкия университет в столицата. Това демонстрира проучване на КНСБ за заплащането в областта на висшето обучение. От синдиката желаеха да се покачат средствата за младите преподаватели с 20%.

Според статистиката на КНСБ преподавателите в Икономическия университет във Варна получават доста - приблизително 2061 лв., а в дъното на класацията - със междинни заплати от 860 лв. е Минно-геоложкият университет в София. Софийският университет е в средата на таблицата - със приблизително заплащане 1193 лв.. От КНСБ желаят повишение на ниските заплати, като са най-загрижени за младите преподаватели, които взимали приблизително сред 600 и 700 лв., съобщи Българска национална телевизия.

Освен че би трябвало влагат в младите преподаватели, висшите учебни заведения би трябвало да продължат и да понижават студентите си в направленията стопанска система и туризъм и да усилят приема на инженери и педагози, счита министър Красимир Вълчев.

При инженерните специалности е по-трудно да се усили броя студенти, призна министърът, само че най-малко при тях спадът бил по-малък от общото понижаване на студентите. На този стадий е спорен въпросът дали би трябвало да се предизвиква приема в филантропичните науки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР