Най-вероятно става въпрос за нещастен случай. Вижда се, че няма

...
Най-вероятно става въпрос за нещастен случай. Вижда се, че няма
Коментари Харесай

Полша запазва бойна готовност, подозренията остават в сила

Най-вероятно става въпрос за трагичен случай. Вижда се, че няма желание на трета страна да нападне Полша. Това съобщи пред бТВ посланикът на Полша в България Мачей Шимански във връзка падналата ракета, която умъртви двама души.

Президентът на Полша и представители на НАТО вчера потвърдиха, че падналата вчера ракета в Полша е инцидентен случай. Полското държавно управление призна, че ракетата е на противовъздушната защита на Украйна. Според първичната версия тя е изстреляна от украинската войска в миг, в който ПВО е реагирала на масираните съветски офанзиви против украинските градове.
-->
„ Все още експертите работят. Не се знае за какво, само че несъмнено никой не изстрелва за един хамбар скъпа ракета “, добави Мачей Шимански.

Той добави, че съветските ракети са летели покрай полската граница – Лвов е на 50 км от Варшава.

„ В Полша доста постоянно се чуваха съветски ракетни удари по Украйна. Ако няма съветски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия. Русия разсъни и другите страни, които откриха, че няма безвредни зони “, сподели още посланикът на Полша у нас.  

Беше доказано, че ракетата, която падна в Полша, е остаряло съветско произвеждане, част от зенитна управляема ракета на комплекса за Противовъздушна отбрана C-300.

„ Винаги е по този начин, когато техниката е остаряла и не е сигурна. В началото на войната Русия твърдеше, че тези съветски ракети, които попаднаха в жилищни здания е неточност. Сега се вижда, че с изключение на неточности има съветско желание да се обстрелват невоенни обекти, инфраструктура значима за хората “, съобщи Мачей Шимански.

Той добави, че Полша ускорява противовъздушната си защита, като стартират да конфигурират американски системи „ Пейтриът “.

Шимански съобщи, че следствието на случая продължава, като към този момент полски и американски експерти са на терен.

Посланикът на Полша у нас изясни, че към момента се водят полемики за активирането на член 4 (Страните по Договора ще се съветват взаимно всякога, когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях - бел. ред.) от НАТО.

Всички към този момент се съветваха и без този член, а Полша остава в нараснала бойна подготвеност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР