Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката

...
Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката
Коментари Харесай

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за погашение на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде обезпечена за тези опасности, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да прави трудова активност. Друго изискване е да има 12 месеца застрахователен стаж, за които няма условие по кое време във времето да са изпълнени. Това изясни Даниела Асенова - шеф в Дирекция “Осигуряване и краткосрочни заплащания към Национален осигурителен институт. 

Трето изискване е да има позволени съответните отпуски, т.е. за интервала на бременност и раждане да има издадени съответните болнични листове, а за интервала на майчинството да ѝ бъдат позволени съответните отпуски - от 135 дни от приключване на болничния до 410 дни, след което отпуск по член 164 от Кодекса на труда, а точно отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст.

През пандемията доста дами са били съкратени, като изискването да взимат майчински е да са обезпечени. “Има една протекция в Кодекса за обществено обезпечаване и тя е обвързвана с майките, които са почнали отпускът за бременност и раждане и в този интервал са съкратени или обезпечаването им е заплатени. Тогава им се изплаща компенсацията за целия интервал на бременност и раждане, т.е. до 410 дни ”, споделя Даниела Асенова.

Още за осигуровките и за компенсацията за майчинство чуйте в диалога на Божидар Янев.   
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР