Най-важният приоритет трябва да бъде осигуряването на енергия. Икономиката е

...
Най-важният приоритет трябва да бъде осигуряването на енергия. Икономиката е
Коментари Харесай

Икономисти с прогноза: какво ни чака

" Най-важният приоритет би трябвало да бъде обезпечаването на сила. Икономиката е като хората. Ако намалите подаването на сила, не можете да постигнете същия резултат. Проблемите от ограничението на достъпа на задоволително евтина и като количество сила, към този момент ги виждаме. Не е изключено в най-скоро време да стигнем до един стадий, в който да бъдат ограничавани доставките на ток ", разяснява в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът доцент Григор Сарийски.

" Тази рецесия, която се появи при започване на тази година, докара до доста съществено увеличение на ценовото ниво и до усложнение на избрани бизнеси. На първо място виждаме, че от три месеца цената на петрола непрестанно понижава, макар всички проблеми, които съществуват на този пазар. От един месец това се случва с цената на газа. Проблемите с енергийните доставки се вземат решение. Ще се мине през този турбулентен интервал. Най-застрашени са предприятията, които непосредствено работят с газ. Навлизаме в рецесионен интервал, обвързван с нарастване на лихвите, тъй че ще се понижава и потреблението, което ще облекчи целия напън от позиция на енергийните първични материали ", счита икономистът Юлиян Войнов.  
-->
Според Георги Ангелов интерконекторът с Гърция трансформира нещата поради цената на газа. Той посочи, че България има конкурентен микс. Икономистът обърна внимание, че верният метод е да осигурим на българската промишленост по-евтин енергоресурс, което я прави конкурентна в европейски мащаб.

" Рецесията чука на вратата . Някакви ограничения могат да бъдат приложени, само че това е по-скоро да бъдат туширани напреженията в обществените пластове с най-ниски приходи. Мерките до момента бяха подхванати на калпак. Когато ограничите Данък добавена стойност, давате от бюджета доста повече пари на хората с по-големи приходи, в сравнение с останалите. Именно това е, което помпа инфлацията. Мерките, които бяха подхванати досега, са контрапродуктивни, само че няколко месеца преди да завърши своето битие, Народното събрание навлезе в предизборна акция, тъй че тези ограничения бяха разумни, само че не и оправдани ", акцентира доцент Сарийски.

По думите на Войнов България изостава от процеса на икономическо закъснение, само че е реалност, че главно търгуваме с Европейски Съюз, тъй че забавянето на европейската стопанска система ще се отрази на България. Икономистът счита, че държавното управление е показало предпочитание за подкрепяне на всички консуматори поравно, което би трябвало да се промени и да се премине към оценка на енергийно небогати и на хора, които изпитват съществени финансови проблеми. Той добави, че би трябвало да се намерения и за по-бързо асимилиране на средствата, които България ще получи от Плана за възобновяване. 

" Още от началото на войната имаше прекомерно песимистични упования по какъв начин всичко ще се срути. Всъщност се оказа тъкмо противоположното. Оказа се, че българската стопанска система заема пазарни ниши, които са освободени от съветски, украински и китайски компании. Оказа се, че българският бизнес се оправя добре, изключително при тази цена на силата. Може с икономическа политика да се отвръщат даже световни процеси. Ще има доста течения и ветрове, които ще духат в разнообразни направления, само че в случай че управляваме кораба вярно, можем да хванем вятър, който ни духа в вярната посока. Трябва да имаме държавно управление и парламент и да използваме ресурсите от Европейски Съюз ", проучва Ангелов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР