Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е

...
Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е
Коментари Харесай

Караджов: Най-важният път, който ще ни свърже с Македония, е магистралата Дупница-Гюешево |

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е автомагистралата Дупница-Гюешево, съобщи пред БНТ регионалният министър Гроздан Караджов.

Министърът заяви, че страната ни ще се опита да съкрати оптимално периода за градеж, като при отчуждителните процедури и обжалванията градежът на автомагистралата няма да стопира. По думите му по този начин срокът ще бъде съкратен на половина.

Той изясни, че някогашният Коридор номер 8 от години не е приоритет, само че все пак ще се цели построяването на основните трасета. Караджов съобщи, че дружно с сътрудниците си от Албания и Северна Македония ще насочат искане към Европейска комисия, с цел да упорстват за възобновяването на финансирането на транспортния кулоар Западни Балкани. По думите му България ще разчита на Фонда за районно развиване и на стратегиите за транспортна съгласуваност. Северна Македония ще употребява средства от бюджета и от други стратегии за финансиране от Европейски Съюз.

Гроздан Караджов отхвърли изказванията, че градежът на Автомагистрала " Хемус " е спрял и изясни, че следствията текат редом. Той обаче съобщи, че автомагистралата ще е неизползваема до завършването на правата до Велико Търново. Очаква се това да се случи най-рано след четири години.

Министърът разяснява още, че градежът на Автомагистрала " Черно Море " е на стадий уголемен абстрактен план и скоро се чака започването на отчуждителните процедури. Той съобщи още, че проектирането на тунела под Шипка може да стартира през февруари, а планът да е финализиран след 3 години.

Караджов съобщи още, че към момента тече ревизия на маркировката на Автомагистрала " Струма ".

Министърът е безапелационен, че санирането на жилищни здания ще продължи, защото огромна част от семействата са видели резултат в намалелите си сметки за отопление. А в Плана за възобновяване и резистентност са заложени средства както за санирането на жилищни здания, по този начин и за офис пространства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР