Най-важните ценности за българина са семейството и мирът. В българското

...
Най-важните ценности за българина са семейството и мирът. В българското
Коментари Харесай

Най-важните ценности за българина са семейството и мирът

Най-важните полезности за българина са фамилията и мирът. В българското общество не доминира тежко ценностно разделяне. По избрани тематики се образуват големи болшинства. По отношение на ролята на страната имат превес по-скоро етатистки настройки. Консервативни възгледи ясно личат измежду българите изключително в отношението към бежанци, мигранти, еднополови бракове, роми, както и по отношение на легализацията на леките опиати и проституцията. Налице е към момента сериозен дял съмнение по отношение на богатите хора в България. Нещо повече, съгласно огромна част от българите триумфът зависи доста повече от това кого познаваш, а не дали работиш старателно.

Това са единствено част от главните заключения на първата част от изследването на проучвателен център „ Тренд “, предоставено от Института за дясна политика. Изследването е извършено сред 3 и 10 октомври 2017 година измежду 1004 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “. Огромното болшинство от българските жители са с очебийно етатистки настройки по отношение на ролята на страната. Над 90% от всички интервюирани са на мнение, че образованието и опазването на здравето би трябвало да са изцяло безвъзмездни, а 86% споделят позицията, че би трябвало да се подсигурява най-малък приход на всеки човек и че страната е длъжна да обезпечи работа на всеки, който желае да работи. Българинът отчетливо изисква сериозна роля на страната в живота си, само че все пак не е податлив против това да се покачват налозите. Традиционното разбиране, че сходни настройки са завещание от социализма не е задоволително пояснение, тъй като се вижда, че измежду най-младите възрастови групи съотношенията са изцяло сравними с общата картина.

Българинът остава мощно песимистичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Нещо повече – няма разлика в отношението към бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток, като и в двата случая малко над 80% от всички респонденти са на мнение, че те не би трябвало да бъдат допускани на територията на страната. Силно консервативно е отношението към еднополовите бракове, както и по отношение на опцията хора от един пол да осиновяват деца, като и двата случая към две трети от всички интервюирани не са съгласни това да бъде позволено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% не са съгласни да се легализира). При въпроса за марихуаната прави усещане, че при най-младите има отчетлива разлика, като 40% от тях считат, че леките опиати би трябвало да бъдат легализирани. Подобна взаимозависимост във възрастта се следи и по отношение на легализацията на проституцията.

Въпреки преобладаващите консервативни настройки по тези въпроси, данните по отношение на абортите и дали би трябвало или не би трябвало да се забранят, сочат, че 77% от всички интервюирани са на мнение, че абортите не би трябвало да се не разрешават. Под една десета от всички дами споделят това мнение, до момента в който мъжете са малко по-резервирани по отношение на възбраната.

Отношението към другите малцинствени групи е диференциран. Турците се одобряват надалеч по-добре от ромите, а отношението към бежанците е даже по-негативно спрямо това към ромите. Под една четвърт от респондентите биха поддържали другарски връзки с емигрант, до момента в който 69% няма нищо срещу да имат другари турци. Подобни са съотношенията и на опцията да се живее в един жилищен вход с изброените.

На благосъстоянието в България се гледа с съмнение. 68% от всички българи са на мнение, че всички милионери са натрупали благосъстоянието си по противозаконен път, като единствено 21% са на противоположното мнение. Заключението се удостоверява и от данните от друго изказване, че в България можеш да станеш богат по почтен път, като две трети от хората не са съгласни с това изказване. При разбивката по възраст се регистрира малко по-различна картина при младите спрямо общата такава, само че все пак и при тях малко повече от половината имат съмнение към честното замогване.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това изказване се споделя от 69% от всички интервюирани, а 24% са на противоположното мнение, а две трети от запитаните не са съгласни, че в България можеш да станеш богат по почтен път. Нещо повече, близо половината не се съгласяват, че в България в случай че се трудиш старателно можеш да успееш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР