Най-важната част на влизането в шенгенското пространство е увереността на

...
Най-важната част на влизането в шенгенското пространство е увереността на
Коментари Харесай

Радан Кънев: Реалистично е от началото на 2025 г. да бъдем приети...

" Най-важната част на влизането в шенгенското пространство е увереността на вложителите, на хората, които чакаме да вложат средства в модернизацията, развиването на българската промишленост или основаването на нови промишлености в България, че България в действителност е 100-процентов пълностоен член на европейското икономическо пространство – най-големият обединен пазар в света, който съществува. От тази позиция ние към този момент сме създали голяма крачка, точно заради обстоятелството, че сме в Шенген, въпреки и с ограничавания за сухопътния трафик. Второ – вероятността с началото на 2025 година да бъдем член и на Шенген по суша, и на еврозоната към този момент дава опция да се мисли за едно отприщване на капиталовия развой за България ", изясни той.

 

По думите му това е изцяло реалистична прогноза. Политикът подсети, че доста страни са влезнали в Шенген първо по въздух и вода, а след това и по суша.

 

Евродепутатът бе безапелационен, че в българското обществено пространство не се разясняват задачите – за какво желаеме да влезем в Шенген:

 

" Коментира се все едно е някакъв култ – дали някой ще си го закачи на ревера, дали няма да си го закачи, разумно – който ръководи, желае да регистрира триумф, който е в съпротива, желае да регистрира неуспех на ръководещите. В цялата тази словесна блъсканица ние загубихме диалога - за какво желаеме да влезем в Шенген ".

 

А аргументите, съгласно него, са няколко. Първо – Шенген е най-тясното, най-консолидираното общо пространство на сигурност в Европейски Съюз и изобщо на европейския континент. По думите му от позиция на влизането в това пространство на сигурност – задачите са напълно реализирани.

 

Втората причина да желаеме интензивно да бъдем в Шенген е икономическа, добави Кънев, като посочи, че направлението със стокообмена по суша не сме го постигнали, а стокообменът по вода и въздух грубо се подценява.

 

Той още веднъж акцентира, че частичният ни триумф е поради вътрешнополитически процеси в страните, които постановат несъгласие. Според него обаче злоупотребата с правото на национално несъгласие е нещо, което разрушава доверието в Европейски Съюз.

 

" Влизаме в огромния спор, който в границите на идващия мандат на европейските институции ще е доста натоварен – той е накъде върви Европа и вървим ли към отпадане на ветото и прекосяване към взимане на решения с квалифицирано болшинство ", посочи евродепутатът. Той обаче подсети, че ние пък постановяваме несъгласие по съответен проблем – за евроинтеграцията на Северна Македония.

 

Кънев изрази мнение, че страната ни не поема никакво ново обвързване. " Популисти и от двете страни лъжат като разпрани. Просто би трябвало да ревизираме документите ", изясни политикът.

 

Той разгласи, че в последните дни на предходната година е реализирано съглашение сред Екологичен потенциал и националните държавни управления в Съвета на Европейски Съюз във връзка с Пакта за миграция. По думите му се е постигнало единодушие да бъдат съществено ревизирани. Според него Дъблинският правилник е неправдив към граничните страни. " В момента смяната е реалност и тя ще влезе в действие до броени месеци. Това е смяната, която граничните страни искахме ", сподели още той. Според него това е доста огромен триумф, който обаче не се комуникира с обществото.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР