* Най-успешният Тарзан на всички времена умира беден и забравен*

...
* Най-успешният Тарзан на всички времена умира беден и забравен*
Коментари Харесай

Джони Вайсмюлер счупи рекорди, докато преплува реката на славата

* Най-успешният Тарзан на всички времена умира безпаричен и пропуснат * Спечели 5 олимпийски трофеи и бе разгласен за най-хубавия плувец за първата половина на 20-ти век
 Днес всеки знае кой е Тарзан, само че малко хора си спомнят за Джони Вайсмюлер –- плувецът, който завоюва милиони $ като кино звезда. Преди да заблести в ролята на дивака обаче той донесе на Америка 52 национални медали и 5 пъти олимпийското злато. Точно преди 100 години той се оказа първият човек, преплувал 100 метра за по-малко от 1 минута.

Целият му живот е низ от върхове и антирекорди, с които преплува реката на славата, с цел да остави звездата си в алеята в Холивуд.

Легендарният американски кино артист и плувец е роден на 2 юни 1904 година в румънския град Тимишоара. На седем месеца родителите му се местят в Пенсилвания и незабавно подават документи за американското му поданство, с цел да употребяват тогавашните преимущества за емигранти от Австро-Унгария.

Семейството се заселва в Чикаго, а татко му взима заем и отваря ресторант, където майка му работи като готвачка. Първоначално нещата потръгват, само че скоро бизнесът се разпада. Бащата се разорява, след това се пропива, стартира да бие жена си и поставя завършек на фамилията. Децата остават при майката и животът на Джони се прекатурва.

Няколко години по-рано, деветгодишният Вайсмюлер се разболява от полиомиелит и лекарите поучават родителите му, с цел да се форсира оздравяването, да стартира интензивно да плува.  Така Джони попада в учебния басейн, където дружно с брат си Питър прекарват часове наред всеки ден. Влиза в локалния тим и печели първите си награди, само че след фамилната драма му се постанова да излезе от клас и да стартира  работа.

На 14 години той заработва като пиколо в хотели и като избавител на езерото Мичиган.  На 16 години ориста го среща с един от най-уважаваните треньори по плуване – Бахра Уилямс, който вижда в Джони новата звезда в тима си. Въпреки че на първото съревнование Вайсмюлер се проваля, това става не поради резултата, а поради плувната шапка.

Само година по-късно младокът победи с национална купа, а през юли 2022 година Джони счупва международният връх на Дюк Каханамоку на 100 метра свободен жанр. Резултатът е 58,6 секунди и това е първият плувец в историята, който слиза под една минута. На надпреварата участва и хаваецът, който се разплаква.



Две години по-късно, през февруари 1924 година, Джони прибавя и олимпийска купа в Париж на това разстояние. Печели и плуването за четиристотин метра свободен жанр, а също по този начин е и първи в релето четири на 400 метра. Следващите 5 години остава несломим на върха на спорта, става първенец на Америка 52 пъти и се отдръпва чак през 1929 година.

Напускането на спорта го вкарва в първата меланхолия. Независимо че обича да демонстрира изящното си тяло, не съумява да се пласира в сериозния рекламен бизнес. Три години припечелва от еднократни контракти, които са на път да затъмнят славата му.

Съдбата му се усмихва за втори път през 1932 година, когато Metro-Goldwyn-Meyer го харесва за паметната поредност от авантюристичен филми с маймуната Тарзан и подписва с него 7-годишен контракт.

Успехът е голям и Джони още веднъж е на върха на славата. Филмът е потрес за тогавашното общество с появява на екрана на човек с навиците на маймуните, който лети от дърво на друго и крещи на неясен език. Но последователно публиката изпада във екстаз от Тарзан, а Джони се трансформира за целия свят в дивака с положително сърце, който в това време е проработил над 2 милиона $, което за това време е цяло положение.

Следват епизодите на „ Джим от джунглата “, които обаче носят по-ниски доходи.

Джони слиза дефинитивно от екрана през 1958 година, с цел да основе лична с верига от плувни басейни с пътеки. Оказва се, че хората не желаят спортно да плуват и планът запада.

Така, при започване на 70-те години, някогашният първенец е изцяло опустошен. Толкова е обезверен, че стартира работа в прочут клуб в Лос Анджелис, за който притегля клиенти, издавайки бойния зов на Тарзан от една от терасите му. По-късно се мести в " Цезар Палас " във Вегас, където посреща гостите на входа.



Постепенно го връхлитат и душевен проблеми. Първоначално лекарите го стабилизират с хапчета и амбулаторно лекуване, само че с годините заболяването прогресира. Освен това спортистът, който към този момент е на честна възраст, има и сърдечно заболяване. Джони прекарва последните си дни в психиатрична клиника в Акапулко, където си отива през януари 1984 година

Съсипва го и плеядата дами

Той се е женил пет пъти, има четири развода. Първата му брачна половинка - певица на шансон, която го устоя единствено 2 години. Следващата към този момент е актриса, с която живеят 6 години. От третата си жена има наследник и две дъщери. Напуска я поради друга актриса, която му взема огромна част от парите. Почти на 60 гой се дами за Мария Бауман, която остава с него до гибелта му.



Погребан е в Акапулко, в гробището на холивудските кино звезди, а когато ковчегът му е положен в земята, гробарите пускат на магнетофон емблематичния зов на Тарзан от филмите.

Независимо, че е е идно най забележителните плувци в историята на спорта, че е изобретател на плувната техника, която се употребява и до през днешния ден,  че завоюва 5 олимпийски медала, счупи 67 международни върхове, а през 1950 година Асошиейтед прес го разгласи за най-великия плувец за XX век, Джони умира  беден и пропуснат от всички. Сякаш да потвърди за следващ път, че цената на холивудската популярност единствено малко на брой съумяват да не платят. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР