Най-тежка е битката за душите на младите хора, които, ако

...
Най-тежка е битката за душите на младите хора, които, ако
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Вирусът на омразата и отричането мутира при...

Най-тежка е борбата за душите на младежите, които, в случай че не виждат вероятност, могат да станат лесна плячка на радикални детайли, съобщи Илияна Йотова на интернационална конференция против езика на омразата

„ Вирусът на отричането е подготвен да мутира при всяка рецесия. Тази разновидност заразява обществата ни, а инструментите стават от ден на ден. Това е опасност за нашите демокрации. Непримиримостта към омразата, насилието, връщането към цивилизацията и откровеният диалог за това, което става в нашите общества, е най-важната ни задача. От това по какъв начин ще го проведем зависи дали положителното ще надвие злото, справедливостта – неравенствата, свободата – тиранията. Зависи дали истината ще победи лъжата. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на интернационална конференция „ Да спрем езика на омразата “, проведена от прокуратурата на Република България, взаимно с Европейската еврейска асоциация.

В изявлението си вицепрезидентът очерта картината на зараждането на омразата, отричането и потъпкването на човешките права в Германия и предвоенна Европа през 30-те години на предишния век. „ Това прилича и картината на днешните общества “, уточни Йотова. Тя напомни 14-те характерности на „ безконечния фашизъм “ на Умберто Еко и неговия апел да бъдат посочени с пръст и изобличавани в актуалните ни общества.

„ Холокостът не е почнал с газовите камери, а с омразните речи против едно малцинство. Нацисткият режим в Германия приема закони и разпореждания, с цел да смаже самостоятелните медии като ги заменя с тези, следени от страната, като популяризира тирада на омразата, антисемитски и расистки стандарти, дезинформация и неистина “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова очерта главните предпоставки за езика на омразата и опълчването през днешния ден. „ Липсата на безапелационни и работещи решения на идващите една след друга рецесии поражда в обществата неустановеност, неустойчивост, изострен недостиг на правдивост, поляризация и съмнение “, уточни вицепрезидентът, като акцентира, че отвоювани с десетилетия права през днешния ден са потъпквани с лекост. „ Загуба на права, която работи на доста необятна територия – от неналичието на приемливост, стигматизиране до тънката граница сред правдивост, отвод от правораздаване или задраскване на остарялото римско право за почтен до доказване на противното “, акцентира тя.

Що се отнася до политиката и политиците, Йотова съобщи, че дефицитът на готовност, на хрумвания и самочувствие се е изродил в обикновеното бягство от същинските аргументи и търсене на виновника със заблудата, че колкото по-високи са децибелите на отричането, толкоз са по-убедителни за жителите, а аргументите и следствията се изместват от дезинформацията и предразсъдъците. „ Езикът на омразата от изключение се трансформира в норма и ражда даже политически идеологии и цели политически субекти. Обратно – хора, които са по-силни в причините и в позициите си, рядко прибягват към нападателен език “, сподели вицепрезидентът. Тя посочи, че е от особена значимост достоверността на политическата класа и отговорността пред думите, като даде образец с изявлението на нидерландския министър-председател Марк Рюте, че против 50 евро може да се премине българо-турската граница.

Вицепрезидентът акцентира и ролята на медиите в разпространяването на езика на омразата и сложи въпросите за границата сред свободата на словото и отговорността за казаното. Йотова посочи, че използването на подправени вести е най-хубавото гориво за омразата.

Социалните мрежи вицепрезидентът дефинира като хранителна среда за езика на омразата, където под булото на анонимността е най-лесно да се показва непоносимост и отричане.

Илияна Йотова акцентира, че в битката с езика на омразата от огромно значение са наказателната и правна уредба, както и техническите средства, които ползват аудио-визуалните услуги. „ Най-тежка е борбата за душите на младежите. Необременени от предубеждения, те могат да станат лесна плячка на радикални детайли, най-честата причина за което е неналичието на вероятност пред тях. Враждебното слово е единствено първата крачка към закононарушенията от омразата и насилието “, уточни вицепрезидентът.

Акцент в изявлението на Йотова беше и спасяването на българските евреи. „ Преди 80 години България съумя да отбрани своето еврейско население. Този епизод от европейската история носи послания и за днешния ден. Тази памет би трябвало да бъде съхранена. Една от най-големите рискове е пренаписване и изопачение на историята – в това число и за това, че Холокостът в никакъв случай не е съществувал. С поуките от предишното би трябвало да вървим напред в този толкоз рисков, разграничен и скаран свят “, съобщи вицепрезидентът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР