Най-светлият и обичан ден в празничния български календар - Деня

...
Най-светлият и обичан ден в празничния български календар - Деня
Коментари Харесай

Банско слави 24 май

Най-светлият и обичан ден в празничния български календар - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, събра на централния площад в Банско деца, възпитаници, учители и родители.

„ 24 май не е просто следващият формален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горделив потомък на нация, заемаща своето значимо място в историята на Европа. 24 май е знак на българското достолепие, традиция и нематериалност “, съобщи в приветствието си заместител кмета Стойчо Баненски. Той акцентира ролята на възрожденците и просветителите от Банско и дълга на актуалните банскалии свято да почитат, развиват и обогатяват наследеното от предците.

Преди празничния концерт на сцената на площада, бяха връчени грамоти на възпитаници от всички учебни заведения в община Банско за отлични резултати в образованието и сполучливо показване на регионални и национални състезания, олимпиади и надпревари, в региона на науката през образователната 2020/2021 година, както и на учители и културни дейци със забележителен принос в книжовно – просветителното дело и духовния прогрес на община Банско.

Кметът на града Иван Кадев се обърна към всички банскалии със особено послание във Facebook:

На 24-ти Май почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий и на всички техни почитатели, които през нелекия исторически път на народа ни съумяха да запазят и укрепят българския дух, да обогатят нашата просвета и да развият националната култура. Тяхното дело ни даде писмо и четмо, културна еднаквост, жадност за обучение и просвета, достолепие и възприятие на горделивост за принадлежност към българската нация.

Още по-горди през днешния ден сме ние - потомците на възрожденците и просветителите от Банско. Нашите предшественици са ни завещали богато духовно, културно и книжовно завещание, което ние би трябвало освен свято да почитаме и пазим, само че и да развиваме, обогатяваме и надграждаме.

Честит празник!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР