Най-старата дървена статуя, открита в Урал, известна като Шигирския идол,

...
Най-старата дървена статуя, открита в Урал, известна като Шигирския идол,
Коментари Харесай

Тайната на Шигирския идол - най-старата дървена скулптура в света

Най-старата дървена скулптура, открита в Урал, известна като Шигирския кумир, не дава покой на учените. Оказва се, че е на към 12 хиляди години. И в този момент породиха други, също толкоз значими въпроси: за какво е основан дървеният кумир и какво значат мистериозните рисунки върху него.

Изненадващо малко хора знаят за един от главните монументи на уралската просвета в Русия. Местните историци от дълго време се пробват да привлекат вниманието към него. И желаят да го създадат знак на района. Но до момента не се е получило, макар че артефактът поражда нови сензации съвсем всяка година, оповестява РИА Новости.

Ето последното: става известно, че Шигирският кумир е на към дванадесет хиляди години. Точната възраст беше избрана неотдавна посредством радиовъглеродно датиране на дървото, от което е издялан. Според специалисти, това е най-старата дървена статуя в света.

Сега тя е в Свердловския краеведски музей и е открита през далечната 1880 година, както постоянно се случва, напълно инцидентно. В тези години Урал е превзет от златна тресчица и златотърсачите деликатно преравят торфените блата. На един от тях, в село Калата, на 70 километра от Екатеринбург, са открити четири огромни части дърво. Поради обстоятелството, че от торфените отлагания се е образувала самобитна капсула, блокираща потока на О2, находките са били добре непокътнати.

Фрагментите от дърво са осеяни с рисунки, а на някои чертите на лицето са ясно разграничени. Първоначално учените считат, че това е дело на мансите, обитавали земите на Южен Урал, само че по-късно те отхвърлят тази версия, защото рисунките на идола въобще не са типични за тях. Те съставляват комплицирана плетеница от прави линии, в която едвам се разграничават изображения на хора и животни.

“В края на 19 век откривателите не са разполагали с съвременни технологии за разбор. Следователно, необикновената находка не се смята за значима. ”

През руските години артефактът се съхранява в складовете на музея и може би щеше да остане в давност, в случай че не беше откритието на актуалните откриватели. Руски археолози са открили, че Шигирския кумир е изработен през каменната епоха. И благодарение на комплицирани принадлежности: в допълнение към кремъчните принадлежности, първобитните хора употребявали особено длето, направено от челюстта на бобър.

Всеки модел се изрязва и полира с най-голямо внимание, а идолът е висок четири метра. И суровините не са най-хубавите - неравномерен дънер на лиственица с доста дребни клони.

Моделите заинтригуват експертите. Ако всичко е повече или по-малко ясно с възрастта, то рисунката е спорна в продължение на доста години. На първо място, не е ясно какво значат човешките лица.

Някои специалисти допускат, че това са митични колоси, които са основали човешката раса. Сюжети за тях има измежду доста нации на планетата. Например, съгласно вярванията на гърците, титаните са родили олимпийските богове. А в германско-скандинавската традиция целият свят произлиза от тялото на колоса Имир, погубен от Один.

Учените обръщат внимание на обстоятелството, че на Шигирския кумир са изобразени тъкмо седем лица. На този брой се придава изключително значение в доста религии.

Вярно е, че критиците на теорията за седем колоса означават, че артефактът не е изцяло непокътнат. Предполага се, че е бил минимум два метра по-висок. Това е видно от характерностите на рисунките.

„ Идолът може да изобразява девет или 10 персонажа “, допускат съветските археолози Михаил Жилин и Светлана Савченко в работата си по тази тематика.

Освен това анализът сподели, че лицата на идола са подредени в специфичен ред и всеки облик е рамкиран със специфичен образец. Ако се огледа статуята от избран ъгъл, може да се види по какъв начин многочислени геометрични линии се сливат в един тип скица.

" Орнаменталните композиции на идола явно съставляват криптирани митологеми (изображения и сюжети от митове). Примерите, учредени на етнографски данни, могат да покажат единствено някои подходи за пояснение на комплицираното значение, прикрито в изображенията на Шигирския кумир ", акцентират откривателите.

Според тях, статуята изобразява разнообразни свръхестествени същества, в които първобитните уралци вярвали. А самият монумент е служил като „ защитна кула “ от духовете на вражеското племе. Това се потвърждава от местоположението на рисунките: от едната страна, съгласно специалисти, са изобразени предмети, символизиращи живота. А цифрите от другата, сочещи в посока на непознати територии, предизвестяват за гибел.

Учените са разкрили подобие сред Шигирския кумир и скалните рисунки в Игнатиевата.

С това пояснение обаче, не са съгласни всички учени. Историкът Наталия Чаиркина счита, че изображенията на уралския кумир могат да бъдат тематично разграничени на три елементи. „ Вертикалното състояние на фигурите може да приказва за избрана подчиненост на показаните изображения “, изяснява тя в научна публикация.

Най-вероятно, счита тя, Шигирския кумир не е нищо повече от карта на Вселената, освен това, първата на планетата. Отгоре е изобразен небесният свят, в средата - земният, а изпод - подземният, населяван от зли духове.

" Вертикалният модел на Вселената най-често се показва под формата на универсално дърво. Той се преглежда като международна ос, свързваща световете на Вселената и като въплъщение на живота, в границите на който се организира виталния цикъл Този модел е необятно публикуван в културите ", написа Наталия Чаиркина.

Интересното е, че изображенията на идола доста наподобяват на моделите, открити не толкоз от дълго време в ритуалния комплекс на Гебекли тепе в Турция. Издигнат е по едно и също време с Шагирския кумир преди 12 хиляди години. По мащаб и трудност храмът е няколко пъти по-голям от известното светилище в Стоунхендж, издигнато седем хиляди години по-късно.

И това изумява учените, тъй като нормално се счита, че тогава хората едвам са почнали да се занимават със земеделие. И няма потребност да приказваме за потреблението на железни принадлежности: човечеството ще овладее бронза едвам през шестото хилядолетие прочие н. е.

„ Защо всички антични цивилизации се появяват като че ли от нищото, без предварителни условия? В края на краищата постоянно се е вярвало, че това е муден, непрекъснат прогрес: от примитивни пещерни хора и събирачи и ловци през развиването на селското стопанство до модерното индустриално общество Разкопките в Гебекли Тепе ни демонстрират, че въобще не е правилно и че е имало по-ранен интервал на мощно развита цивилизация ", отбелязва американският откривател Греъм Ханкок.

Последните открития, свързани с Шагирския кумир, единствено допълват хипотезата на причините. А някои учени са изцяло сигурни, че първите цивилизации са зародили не в Близкия изток, а в Урал. Което обаче към момента не се удостоверява от данните на археолозите. Изследванията не престават.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР