Обзор в Близкия изток: Катастрофа в Северна Африка – земетресение в Мароко, наводнения в Либия

...
Най-смъртоносното земетресение от 1960 г. в Мароко | Най-голямата екологична
Коментари Харесай

Най-смъртоносното земетресение от 1960 г. в Мароко | Най-голямата екологична катастрофа на Либия в съвременната история | Три десетилетия след Споразуменията от Осло. Ето Близкия изток тази седмица:

„Животът свърши“ в пострадалото от земетресението Мароко

В руините на мароканския град Тнирте испански спасителен екип изпраща кучетата си у дома. Кучетата, обяснява член на екипа, могат само да надушат живите.

Северна Африка се тресе от екологични бедствия, първото беше земетресение с магнитуд 6,8, което опустоши района на Атласките планини около Маракеш, Мароко.

Цели семейства бяха изгубени от земетресението, особено в селските райони. Ахкан Аит Маджид, 70-годишен овчар, загуби съпругата си, с която живееше 50 години, и двама сина си в резултат на трусовете.

„Никога не съм знаел нещо подобно“, каза той пред Ал Джазира. „Не знам какво ще правя сега.“


Мароко беше критикувано, че е приело само няколко предложения за помощ, въпреки многото предложения от международната общност. Предложение за помощ беше разширено от Алжир, чийто народ показа изблик на подкрепа въпреки дипломатическото охлаждане между страните.

В допълнение към загубените животи, има и загриженост относно щетите на любимите древни структури на Маракеш, тревога за мароканския интелектуалец Хасан Аурид.

Бурята Даниел заличава източната част на Либия

В Либия безброй тела бяха отнесени в морето около източния пристанищен град Дерна, район, поразен от бурята Даниел, причинявайки срутването на два язовира.

Цифрите са зашеметяващи: повече от 6000 загинали, 10 000 изчезнали, 30 000 разселени, докато хората се надпреварват да погребват стотици в масови гробове.

Сателитните изображения показват мащаба на бедствието, което в Дерна се влоши от лоша поддръжка и инфраструктура, казва заместник-кметът Ахмед Мадруд.


Споразуменията от Осло, 30 години по-късно

Преди 30 години израелски и палестински лидери се срещнаха на поляната на Белия дом във Вашингтон, за да подпишат споразумение, което мнозина смятаха за предшественик на мира в региона.

Но споразуменията от Осло, които донесоха на своите архитекти Нобеловата награда за мир, не постигнаха нищо подобно.

Критиците казват, че е „по същество проектиран“ да обслужва икономическото и сигурността на Израел над палестинците. Освен това Яра Хавари твърди, че палестинският авторитаризъм има своите корени в споразуменията.


А сега нещо различно

Когато селяните от планините Висок Атлас в Мароко бяха поразени от силното земетресение, те намериха безупречен метод да преместят себе си и материалите наоколо: техните магарета.

Животните с пъргави крака са успели да си проправят път по релси, които са едва видими, натоварени с издути дисаги и понякога мъкнещи човек на гърба си за зареждане.

Накратко

Затворниците в Бахрейн прекратяват продължилата седмица масова гладна стачка Египтяните са разделени относно неотдавнашната забрана на никаб в училищата Върховният съд на Израел провежда първо изслушване, оспорващо съдебна реформа Суданската армия уби най-малко 40 души при нападение с дрон срещу Хартум Мета изтрива профила на водещия на Al Jazeera след предаване, критикуващо Израел

Цитат на седмицата

„Един мъж сочеше дома си. Имаше бяла врата, която остана да стои и той ни казваше, че това е вратата на къщата му […] Той загуби и синовете си, и жена си. Той крещеше, защото видя абаята на жена си под развалините. | Стефани Декер от Al Jazeera, репортаж за земетресението в Мароко от село Ими Н’Тала.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР