Най -скъпата картина в света - Спасителят на света ,

Най -скъпата картина в света - Спасителят на света , ...

Най-скъпата картина в света - на Леонардо ли е?


Най -скъпата картина в света - "Спасителят на света" , вероятно е дело на Леонардо да Винчи, като няколко медийни съобщения противоречат на съмненията, повдигнати във френски документален филм, предава "Франс прес".

Картината не е виждана публично, откакто бе купена за 450 милиона долара от саудитското кралско семейство на търг на Christie`s през 2017 г.

„Спасителят за продажба“, документален филм на режисьора Антоан Виткин, който ще бъде пуснат по френска телевизия тази седмица, твърди, че картината е произведена от работилницата на да Винчи и че майсторът само е "допринесъл" за това.

Експертите на Лувъра и стигнаха до обратното заключение на документалния филм: за тях картината наистина е дело изцяло на Леонардо и само на него. Тази информация беше съобщена на саудитците през септември 2019 г.", каза Дидие Рикнер, редактор на списание La Tribune de l`Art.

"Ню Йорк Таймс" също съобщава за тази версия и казва, че резултатите от анализа са запазени в тайна заради спор за това как картината ще бъде показана в изложбата в Лувъра, като според съобщенията саудитците настояват тя да бъде окачена до Мона Лиза. 

Кураторите на музея били „категорично против“ да го поставят до "Мона Лиза", разкрива Рикнер и обяснява, че те са страхували, че това би причинило твърде много проблеми със сигурността, тъй като двете най-известни картини в света биха били една до друга.

Първоначално картината е закупена през 2005 г. само за 1175 долара от нюйоркски търговец на изкуства и възстановена в САЩ.

Няколко британски експерти удостовериха картината като отдавна изгубен Да Винчи и тя беше представена като такава в Националната галерия в Лондон през 2011 г., преди да бъде продадена на руски олигарх за 127,5 милиона долара две години по-късно.

Източник: standartnews.com