Най-скъп пърженият калкан, най-евтина хамсиятаРесторантьори чакат бум от гости край

...
Най-скъп пърженият калкан, най-евтина хамсиятаРесторантьори чакат бум от гости край
Коментари Харесай

Крайбрежните заведения готови за туристите по Великден

Най-скъп пърженият калкан, най-евтина хамсията
Ресторантьори чакат взрив от посетители край морето, рибарите- пасажите сафрид

Започва " далянджийският сезон "

Крайморските заведения за хранене чакат туристите да изпълнят масите им още по Великден. Те оферират всевъзможни вкусотии от морски блага. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите. 
Най-скъп е пърженият калкан. 38 лв. излиза порция от вкусната риба, а най- евтина е хамсията.  9. 90 лева коства паница пържена хамсия, която е доста по- едра от цацата. 

Пролетният сезон за риболовците още не е почнал. Морето е топло, само че те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с неспокойствие чакат.  

„ Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои сътрудници и другари. За малко време лодките се събират и всички се радват на положителната слука. Затова се споделя, че в рибарлъка най- значими са " приятелите ", т.е. приятелите “, разясняват в паметната механа на Ченгене скеле- " Морски сговор ".  

До 1-ви май би трябвало да са поставени и даляните.  Там ще се ловят цаца и хамсия, след това сафрид.

Не може на всяко място да се поставя оборудването на даляна, изясняват опитните риболовци. Трябва заливът да е спокоен, с цел да не може вълнението да събори оборудването - структура от мрежи, които се слагат в морето на колове, високи 17-20 метра. 

Далянът е  свързан с брега с още една мрежа- наричана от рибарите- „ хавлията “.  На „ далянджийски език “, „ палози “ се назовават коловете, на които се крепят мрежите. Най-големият от тях, е в центъра - „ бащата на даляна “.   „ Шадрафоли “ пък са страничните котви, а има още „ сапаци “, „ ципи “, „ двор “ и „ къща “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР