Най-сетне изборите свършиха. Започват преговорите за правителство и аз ще

...
Най-сетне изборите свършиха. Започват преговорите за правителство и аз ще
Коментари Харесай

Елисавета Белобрадова с разказ за проблемите на центровете, грижещи се за жертви на домашно насилие

Най-сетне изборите свършиха. Започват договарянията за държавно управление и аз ще вземам участие в работната група по тематиките на труда и обществената политика като представител на Демократична България. Затова през днешния ден посетих някои от организациите в Стара Загора, които същински градят обществената политика в България от години със лични старания. Това написа на профила си във Фейсбук депутатът от Демократична България, известна като Letiashtata Kozzila Erato в обществените мрежи.

Първото й посещаване е в спешен център " Самаряни ", членовете на който оказват помощ на дами и деца жертви на домашно принуждение, дават заслон, помощ и протекция. Сдружение " Самаряни " съществува от повече от двайсет години и поражда непринудено в помощ на бездомни деца, осигурявайки поддръжка, храна, заслон и облекла. С времето организацията с поддръжка и на институциите съумява да се оправи с казуса в района на Стара Загора и стартира активност по подкрепяне на дами и деца жертви на принуждение.
За нов случай на принуждение над дете в столична ясла, сигнализира Елисавета Белобрадова
Елисавета Белобрадова, позната като Letiashtata Kozzila Erato в обществената мрежа Facebook, разбуни духовете в обществената мрежа с меко ка...

Организацията поддържа личен спешен център на 4 етажа със стаи за заслон, кухня, стаи за игри и двор за децата. Запознах се с част от страхотните деца там. Самаряни оказват помощ с всичко, каквото могат. Помагат и на държавните институции да основат стандартите за обществени услуги, несъмнено гратис. Те споделят пред Белобрадова, че един от главните проблеми, с които се сблъскват по време на 20-годишното си битие, е неналичието на средства за правна помощ на дамите жертви от принуждение.

" Едно дело коства 400 лв.. Коя от тях може да си го разреши? Има опция да се позволяват безвъзмездни каузи въз основа на приход, само че съдът не гледа с положително око на тази процедура. Жените от време на време пишат тъжба до съда, само че съдът не я утвърждава, в случай че не е написана в избрана форма. Това е доста огромна загуба на време, тъй като те имат единствено трийсет дни за подаване на тъжба, а някои от тях събират храброст със седмици ", споделят работещите там. Друг проблем са здравните осигуровки " Има дами, които не се обезпечават и идват в окаяно положение при нас. Жени с напреднали онкологични проблеми, с разсипано здраве. А ние не можем да се погрижим единствено за контузиите от насилието. Трябва обща грижа. И започваме да събираме пари оттук-оттам ", споделят самаряните.

В спешния център правилото е, че дамите си готвят сами. От години една компания – „ Бакари “, подарява самун. „ Със сегашните цени на хляба, това се трансформира в извънредно скъпо подаяние ", споделят от спешния център. Друга компания е помогнала да се ремонтира Ковид стая за изолираност на заболели.

Екипът се гордее с стоманените си шкафове в кухнята, които " в никакъв случай повече няма да изгният " - подаяние от частна компания. Имат печка, ледник, демонстрират ми и стаите. Ще им се да имат средства за латекс, а най-голямата цел е казан, който да работи с пелети, тъй като отоплението на центъра е извънредно скъпо.
Разказ за силата на обществените мрежи и взаимната помощ (ВИДЕО)
Йонка Иванова е създател на фондация " Спаси индивида ", чиято съществена цел е да оказва помощ на хора в потребност. Нейна другарка й споделя за бедст...

По новите правила ще намалеят местата, които центърът може да дава. " Казват ни 10 места, само че когато имаме една майка с 4 деца, една с 3 и една 2 и центърът е напълнен по новите условия, а ние имаме потенциал за още. Да помогнем още “, настояват те.

„ 20 години битка за дамите и децата им. Минали са през всички стадии на развиване на обществената ни система, помогнали са на хиляди. Сега законът ги назовава " снабдител на обществени услуги ". Искат обществените услуги да имат същински резултат за хората, които ги получават. Накрая ми споделят " Толкова очаквания разпореждаме на вас и сътрудниците ви ". Признавам, че ме сви сърцето. Четири пъти избори тази година, нека това не се случи скоро отново “, написа Белобрадова.

„ В петък стартират договарянията за обществена политика и за ориста на хилядите самаряни, които оказват помощ на обществото ни да оцелее в човешкия му образ. Надявам се да бъда техния депутат. Всъщност се надявам всеки един депутат в 47-то Народно заседание да бъде техния депутат. Благодаря им за цялата експертиза, а защото едно посещаване не е ни минимум задоволително, с цел да дефинираме всички проблеми, другата седмица ще се забележим отново “, добавя новоизбраният депутат.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР