Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня

...
Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня
Коментари Харесай

П.Димитров:Къщата на Райна Княгиня ще бъде спасена

Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня – реституция и превръщането й в музей. Това сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Петко Димитров във връзка решението на Съвета за ръководство на профилирания общински фонд на Столична община да отпусне 400 000 лева за възобновяване на дома, в който героинята от Априлското въстание е живяла през последните години от своя живот.

Това решение дава отговор на уговорката, който пое столичният кмет Йорданка Фандъкова вследствие на запитване на Петко Димитров – в случай че до края на 2020 година дарителският фонд не събере нужните средства, Столична община да се ангажира през 2021 г. да възвърне къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева.

Питането на най-младият общински консултант в София бе провокирано от обстоятелството, че от февруари 2019 година има издаденото позволение за градеж и решение на СОС, от юли същата година, с което е признато финансиране под формата на подаяние – труд и услуги от Института на свободните откриватели „ Хистореон “ с планирана стойност 402 038.25 лева Но до ноември 2020 година няма никакво развиване по плана.

„ Историческата ни памет е наше очакване. За да вървим напред, би трябвало да помним приноса на предците ни за съществуването на българската страна “, смята Петко Димитров.

Той съобщи, че младите социалисти от регион „ Сердика “, където се намира къщата на Райна Княгиня, са подготвени да се включат като доброволци във възстановявате на дома на героинята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР