Най-сетне хеликоптерът-въздушна линейка дойде у нас, но няма да го

...
Най-сетне хеликоптерът-въздушна линейка дойде у нас, но няма да го
Коментари Харесай

Ето го, но не съвсем! България вече има хеликоптер, но няма да го ползваме на 100%

Най-сетне хеликоптерът-въздушна кола за спешна помощ пристигна у нас, само че няма да го употребяваме на 100%. Машината излетя от Италия в сряда заран и в ранния следобяд в четвъртък се приземи на авиобазата на „ Гранична полиция “.
Той ще транспортира пациенти от една болница към друга. По въздух ще се придвижват кръв, кръвни артикули, органи за трансплантация и даже медикаменти, изясни министър председателят Денков, осведоми NOVA.
От думите му стана ясно, че до 2026 година страната ни ще закупи общо шест хеликоптера с европейско финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.
Първите три машини ще дойдат още през 2024 година – един в края на януари, втори в края на юни и третият – през декември, както към този момент заяви транспортният министър Георги Гвоздейков. Останалите два идват пред 2025 и 2026 година.
От думите му стана ясно и че застраховката за тази година е обезпечена. Проектът започва през 2020 година, неговият бюджет е 22 млн. лева
През първата една година хеликоптерът следва да лети единствено по ярко, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е условие на Европейския правилник за авиационна активност.
Планинската избавителна работа няма да може да употребява вертолета за търсене на потърпевши. Ще може да се употребява единствено за превозването им до лечебни заведения.
Обхватът на хеликоптера е с радиус от към 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат по този начин ситуирани, че териториите да се припокрива най-малко от две машини.
Официалната гала по идването на машината ще се организира на Авиобаза „ Враждебна “ в петък. Първата ни въздушна кола за спешна помощ ще домува точно на „ Враждебна “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР