Най-сънливи сред домашните любимци са котките. Малките пухкави създания прекарват

...
Най-сънливи сред домашните любимци са котките. Малките пухкави създания прекарват
Коментари Харесай

Сънуват ли котките?

Най-сънливи измежду домашните любимци са котките. Малките пухкави създания прекарват съвсем една трета от живота си в сън. Всеки собственик се е запитвал неведнъж какво ли сънува дребният му другар, сгънат в комфортна поза някъде в дома. Всеки собственик на котка е уверен, че неговият домакински любим сънува, до момента в който спи. Лапичките на котето потръпват, от време на време то се свива или промърква, а постоянно и се стреска насън. На какво може да се дължи това, с изключение на на сънищата му.

При хората процесът сънуване не предстои на подозрение. Хората сънуват и могат да описват за това. Котките не могат да ни опишат сънищата си и по тази причина, с цел да се ревизира дали в действителност имат сънища по време, когато ги виждаме да спят, би трябвало да се изследват процесите, които текат при хората и котките в положение на сън и да се потърсят аналогиите, които да потвърдят, че при домашните ни любимци се случва същото, което и с хората в този интервал.

Известно е, че при хората и котките протичат сходни процеси при положение на сън. Да ги разгледаме.

1 фаза - на сънливостта, когато влизаме и излизаме в процеса на сънуване за към 10 минути. Очите тогава се движат постепенно, мускулите са едва дейни и събуждането е доста елементарно.

2 фаза -на лекия сън, когато придвижването на очите стопира, а мозъчните талази са напълно слаби. Сърдечният темп и температурата на тялото също са в занимателен темп.

3 и 4 фаза е на дълбокия сън - когато се появяват бавните делта мозъчни талази. Това е делта сънят, когато човек се разсънва най-трудно, тъй като спи най-дълбоко. Когато човек се усеща изтощен и объркан при ненадейно пробуждане, значи е бил в дълбоката фаза на съня.

REM фаза - по време на този стадий от съня дишането е бързо, нередовно, очите трептят мощно, сърцето е в забързан темп, кръвното се покачва, а сънищата са най-ясни в тази фаза.

 котка, подготвена да заспи и сънува

Не единствено хората, само че и всички бозайници, птици и някои влечуги имат REM фаза. Това е мощно доказателство, че сънуват. Значи котките най-вероятно сънуват като стопаните си. Какви са котешките сънища?

Известно е, че човешкият мозък не може да измисля лица. Всичко, което сънуваме, е към този момент забелязано някъде, въпреки да не си спомняме.

А какво става при котките?

Тяхното схващане не е заето с нормалните човешки мисли и паники. То е заето от мисли за лов и плячка, тъй като по природа те са ловци. Домашните ни другари съгласно експертите задържат в съзнанието си показа като тази за пакостите, които са направили, или кроят.

Преживяването на съня при стопанина и неговия любим също са разнообразни. При хората сънят е като филм, или като обособени неразбираеми, нелогични и комплицирани картини и прекарвания.

При котките зрителните усещания са занижени, само че пък имат мощно нощно зрение и остри обонятелни рецептори. Затова в техните сънища може би има доста повече обонятелни чувства, в сравнение с зрителни.

Най-вероятно котката, заспала на меко, сънува собствен трогателен и апетитен сън.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР