Най-рязко увеличение на военните разходи на годишна база е отчетено

...
Най-рязко увеличение на военните разходи на годишна база е отчетено
Коментари Харесай

Рекордни военни разходи в света: 2,24 тирилона долара, най-много са похарчили САЩ, Китай и Русия

Най-рязко нарастване на военните разноски на годишна база е регистрирано в Европа, като то възлиза на 13% и съставлява връх за последните 30 години.

Средствата за въоръжение, изразходвани през 2022 година от Съединени американски щати, Китай и Русия, се равняват на 56 % от общия размер на военните разноски по света, написа Българска телеграфна агенция.

Лъвският къс се пада на Съединени американски щати

Военната машина на Пентагона предходната година е похарчила към 877 милиарда $ или 39 % от общите международни военни разноски, се показва в отчета на СИПРИ.

" Увеличението на военните разноски на Съединени американски щати през 2022 година значително се дължи на невижданото равнище на финансова военна помощ, която Вашингтон даде на Киев ", съобщи доктор Нан Тиан, старши откривател от СИПРИ. " Като се има поради мащаба на разноските на Съединени американски щати, даже нищожно нарастване в процентно изражение оказва огромно влияние върху нивото на международните военни разноски ", добави той.

Финансовата военна помощ, отпусната от Вашингтон на Киев възлиза на 19,9 милиарда $

Въпреки че това е най-голямата военна помощ, предоставена от която и да е страна на един бенефициент след края на Студената война, тя съставлява единствено 2,3% от общите военни разноски на Съединени американски щати.

През 2022 година Съединени американски щати са отделили 295 милиарда $ за военни интервенции и поддръжка, 264 милиарда $ за поръчки и научноизследователска и развойна активност и 167 милиарда $ за разноски за боен личен състав.

В средата на този месец американският Институт за политически проучвания " Нешънъл прайоритис проджект " разгласява резултатите за 2022 година от годишното си проучване на разпределението на парите на американските данъкоплатци. В отчета на института се показва, че през предходната година всеки американски жител е платил приблизително по 1087 $ на компании подизпълнители на Пентагона. За съпоставяне средствата, които се падат на един поданик за предучилищно, начално и приблизително обучение през същия интервал, възлизат на 270 $. Средностатистическият поданик е платил 298 $ на 5-те най-големи компании подизпълнители на военни поръчки и единствено 19 $ за стратегии за психологично здраве и лекуване на зависимости от алкохол и опиати. Средният поданик е платил 106 $ на най-големия боен реализатор " Локхийд Мартин " и единствено 6 $ за възобновима сила, се показва още в отчета на " Нешънъл прайоритис проджект ".

Според данни на Пентагона Съединени американски щати разполагат с към 750 бази по целия свят, като единствено в Източна Азия те са най-малко 313.

За разлика от тях Китай има дребен брой бази в Южнокитайско море и единствено една зад граница, която се намира в Джибути. Миналата година Пекин е похарчил към 292 милиарда $ за военните си потребности, което е към три пъти по-малко от разноските на Вашингтон.

Китай и Япония са водещи в продължаващото увеличение на разноските в Азия и Океания

Китай се подрежда на второ място в международната ранглиста за военни разноски за 2022г., направена от СИПРИ. Отделените 292 милиарда $ са с 4,2 % повече от миналата 2021 година, и с 63 % повече от военните разноски на Пекин от 2013 година. Бюджетът за защита на Китай се усилва годишно през последните 28 година, отбелязва СИПРИ.

Военните разноски на Япония са се нараснали с 5,9 % сред 2021 година и 2022 година, достигайки 46 милиарда $, или 1,1 % от Брутният вътрешен продукт. Това е най-високото ниво на японските военни разноски от 1960 година насам. Новата тактика за национална сигурност, оповестена предходната година, обрисува амбициозни проекти за увеличение на военния потенциал на Япония през идващото десетилетие в отговор на възприеманите възходящи закани от страна на Китай, Северна Корея и Русия.

Русия и Украйна усилват военните си разноски в разгара на войната

Руските военни разноски нарастват с почти 9,2% през 2022 година или към 86,4 милиарда $. Това се равнява на 4,1 % от Брутният вътрешен продукт на Русия през 2022 година, спрямо 3,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година

Данните, оповестени от Русия в края на предходната година, демонстрират, че разноските за национална защита, най-големият съставен елемент на съветските военни разноски, към този момент са с 34% по-високи в номинално изражение, в сравнение с в бюджетните проекти, направени през 2021 година

През 2022 година военните разноски на Украйна доближават 44 милиарда $, което съставлява растеж от 640 %. Това е най-голямото нарастване на военните разноски на една страна на годишна база, записано в миналото от СИПРИ.

Нивата на военните разноски от Студената война се връщат в Централна и Западна Европа

През 2022 година военните разноски на страните в Централна и Западна Европа възлизат на 345 милиарда $. В действително изражение разноските на тези страни за първи път надвишават тези от 1989 година, когато Студената война завършва, и са с 30% по-високи от тези през 2013 година Няколко страни усилиха доста военните си разноски след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, а други оповестиха проекти за повишение на нивото на разноските за интервали до едно десетилетие.

" Нахлуването в Украйна оказа неотложно влияние върху решенията за военни разноски в Централна и Западна Европа. Това включваше многогодишни проекти за увеличение на разноските от страна на няколко държавни управления ", сподели доктор Диего Лопеш да Силва, старши откривател от екипа на СИПРИ. " В резултат на това можем да чакаме, че военните разноски в Централна и Западна Европа ще продължат да нарастват през идващите години ", добави той.

Някои от най-резките нараствания се следят във Финландия (+36 %), Литва (+27 %), Швеция (+12 %) и Полша (+11 %).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР