Най-рядката монета в света, която е с номинал 1 пени,

...
Най-рядката монета в света, която е с номинал 1 пени,
Коментари Харесай

Продават най-рядката монета в света. Колекционерите полудяха

Най-рядката монета в света, която е с номинал 1 пени, само че с лик на крал, отказал се от трона, излиза на търг, заяви Daily Mail.

Става дума за изсечена монета при започване на 20-ти, на която е изобразен облика на крал  Едуард VIII. Това пени е трябвало да бъде пуснато в ображение от януари 1937, само че кралят абдикира на 11 декември 1936 година, тъй като избира Уолис Симпсън вместо трона. Именно любовта сред краля на Англия и разведената американка основават причина Елизабет II да бъде актуалната кралица.

 Уолис Симпсън и Едуард VIII: Любов вместо власт | Момичетата от града

След като напуснал престола, монетите по този начин и не са изсечени, само че 50 от мострите към този момент били в кралския двор за утвърждение.

Една от тях в този момент се пуска на търг, който потегля от 200 000 паунда. Особеното е, че няма да има един собственик, а 4 000. Всеки от тях ще наддава за най-малко 50 000 поунда като ще получи подобаващ брой акции, само че не повече от 10 %., написа Showpiece.com.

Организаторите настояват, че към този момент интереса от колекционерите е голям, тъй като става дума за английския крал, който има история, която може да плени както историците, по този начин и елементарните хора. Продажбата ще се състои на 8 март 2022 година.

Засега по стойност единствено една английска монета бе продадена по-скъпо. Става дума за монета на Едуард III, направена от злато. Тя е средновековна, влезнала в послание от 1343 година до 1344 година. Бе продадена за 6.8 млн.долара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР