Най-ранният надпис на кирилица в света прави на пух и

...
Най-ранният надпис на кирилица в света прави на пух и
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Най-ранният надпис на кирилица в света прави на пух и прах твърденията на Путин

Най-ранният надпис на кирилица в света прави на пух и прахуляк изказвания на съветския президент Владимир Путин по отношение на Македония. Това заяви археологът проф. дин Николай Овчаров, съобщи Фокус.

„ През 864 година княз Борис І взема решение, трансформирало съществено ориста на България. В столицата Плиска е признато християнството и стартират да се строят църкви. Още при езическите ханове България се трансформира в една от трите империи на ранносредновековна Европа дружно с Византия и Франкската страна на Карл Велики. Границите й се простират от днешна Будапеща до река Днепър и от Карпатите до Егейско море. Но точно приобщаването към главната вяра на Стария континент дава опция за признаването на вековните триумфи “, уточни Овчаров.

„ Военните победи са единствено една от страните на една империя. Заедно с тях е належащо мощно развиване на културата, превъзходни и вдъхващи почит градежи, монументално изобразително изкуство. И не на последно място – висока литература и словесност. Но за тази цел е наложителна и лична книжовност, посредством която през Средновековието се демонстрира идентичността.

Именно това прави покръстеният княз Борис-Михаил. Той дава леговище на учениците на светите братя Кирил и Методий, прокудени от франкските духовници от Велика Морава. Там те са изобретили първата писменост на славяните и са я нарекли глаголица от думата „ приказвам ”. Като всяко първо създание, този алфавит не е идеален и не отразява по най-хубав метод написаното. Ето за какво правилните на към този момент умрелите братя техни възпитаници Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава се заемат да изобретят още по-успешна писменост. Това те вършат в българската столица Плиска, а й дават името на своя пръв преподавател – кирилица. За това дело те канонизирани дружно с наставниците си и се почитат като Свети Седмочисленици “, съобщи професорът.

„ През 893 година столицата е преместена в Преслав, а държател на България е към този момент Симеон Велики. Това е началото на „ златния век ” на средновековната ни страна. Освен смазващите победи над Византийската империя, царят е прочут „ книголюбец ” и филантроп на цяла плеяда книжовници като Йоан Екзарх, Константин Преславски и други Далеч на югозапад, в Охрид, пък работят живите по-млади възпитаници на братята Кирил и Методий, Климент и Наум. И това е времето на разцвета на българската книжовност, кирилицата. Пишат се книги, вършат се преводи от латински и гръцки език, основават се първите поеми.

Християнството навлиза със своите обичаи, измежду които е и монашеството. В Преслав и покрайнините му се строят превъзходни манастири, където главно работят книжовниците. Но с изключение на във висшите школи, новата книжовност бързо прониква и измежду елементарните хора. Така стартират да се появяват неофициални надписи на кирилица, издълбани или даже издраскани на камък, керамика или някакъв различен материал. Те хвърлят значима светлина върху живота на народа.

В края на ХІХ в. основателят на българската археология, чехът Карел Шкорпил, обхожда старините в Източна България. Той пръв изследва скалните обители, изсечени в поречието на река Русенски Лом. След повече от век изследвания към този момент се знае, че тези десетки манастири са направени сред Х-ХІV в., като средствата са обезпечавани от българските царе и богати боляри. А най-южният от тях се намира при с. Крепча в най-северната част на област Търговище “, сподели още той.

„ Манастирският комплекс е изсечен на тридесетина метра височина в скалите на три тераси. Освен монашеските килии, той включва огромна черква и гробничен параклис. По каменните стени са врязани голям брой старинни текстове, за жалост грубо потърпевши от модерни драсканици.

Два кирилски текста обаче са непокътнати добре и стават огромната сензация в науката. След разчитането от К. Попконстантинов се оказва, че на единия от тях е маркирана годината 921. Дълго време в науката за най-ранен прочут през днешния ден текст на кирилица се приемаше открития в Преслав надпис, открит от починалия ми татко Димитър Овчаров. Върху фрагментиран керамичен съд е изписано името Алцег и годината 931. Разгадаването на текста от Крепча върна хронологията с още 10 години обратно “, добави професорът.

„ С това той се трансформира в най-ранният надпис на кирилица в света. Това е великата ера на цар Симеон. Само преди четири години той е разгромил византийците при Ахелой и се е провъзгласил за император на българи и ромеи. Българските армии дефилират пред Константинопол, границите на страната се простират на хиляди километри, в столицата Преслав се подвигат дворци и църкви. А от надписите край Крепча излиза наяве, че по същото време светият духовник Антоний се е заселил в скалите и е основал манастир. Имал е и почитатели, като Михаил, направил неговия надгробен надпис. Аскетите служели на Бога в хубавата черква, издълбана в каменния масив. Твърде евентуално да създадат обителта са им помогнали локални боляри, живели в околните замъци, маркирани от археолозите. А за какво ктитор да не е бил самия цар, каквато постоянно е била традицията през Средновековието?

Ние не знаем какво се е случило през идващите епохи. Днес обаче античния манастир е зарязан и се разрушава. Добре е, че преди няколко години е осъществен европейски план и той към този момент е наличен, само че това го отваря и към недоброжелатели. Има и концепция, той да се трансформира още веднъж в настояща обител, като, несъмнено, се съблюдават всички правила за поддръжка. Още преди шест години аз предложих манастирът в Крепча да бъде включен дружно с нашумелия в последно време късноантичен и феодален град Мисионис в дестинацията за културно-исторически туризъм в региона на Търговище “, уточни Овчаров.

„ Надписите от Крепча имат и един доста значим аспект. През последните години България непрестанно е обект на провокации от Северна Македония, а и от Русия. Не сме не запомнили речта на Владимир Путин, в която той разгласи, че кирилицата идва в неговата страна от „ македонската земя ”. Откритият в сърцето на Североизточна България най-древен надпис на кирилица в света е изрично доказателство къде е изобретена кирилицата.

 

Ето за какво е доста значима самодейността, която дружно с варненеца Младен Станев към този момент десетилетие изпълняваме по света. Става дума за създаване на монументи на кирилицата в разнообразни точки на земното кълбо. Така през май 2015 година в столицата на Монголия Улан Батор българският президент Росен Плевнелиев откри подобен монумент. Днес Монголия е единствената неславянска страна, в която формалната книжовност е кирилицата. Три години по-късно сходен паметник се появи и на „ ледения континент ” Антарктида. А сега приготвяме нов монумент, който ще бъде инсталиран в един от далекоизточните градове на Русия.

 

Тези наши дейности би трябвало да покажат на света къде точно е основана славянската писменост. Защото точно на хора като светия дъртак Антоний от Крепча през днешния ден дължат своята просвета руси, сърби, украинци и доста други нации “, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР