Най-продаваната кола в света дължи раждането си на фюрераДвама мъже

...
Най-продаваната кола в света дължи раждането си на фюрераДвама мъже
Коментари Харесай

Volkswagen - от костенурката на Хитлер до електромобила

Най-продаваната кола в света дължи раждането си на фюрера
Двама мъже - един огромен план. Преди 85 година Адолф Хитлер и Фердинанд Порше основават Фолксваген. Фердинанд Порше е гениалният конструктор, Адолф Хитлер - политическият акушер. Сътрудничеството сред двамата не се базира на благосклонности, а на тънки сметки. Професорът по нова история в университета в Щутгарт Волфрам Пита показва, че " са се събрали двама души, които взаимно си пасват ".

 

 

Как се ражда " националната кола "

" Без поддръжката на Хитлер, Фердинанд Порше не би могъл да приключи амбициозния си план Фолксваген, показва Волфрам Пита. Хитлер е имал потребност от креативна персона, която да конструира малолитражен автомобил, кадърен за серийно произвеждане. А Порше е имал потребност от политически настойник, който да му помогне да конструира без да се преценява с разноските ", написа историкът.Още на автомобилното ревю през февруари 1933 година Адолф Хитлер афишира " моторизирането на народа ". Малко по-късно, на 10 май 1933 година, се организира и първата среща сред канцлера и конструктора.През лятото на 1934 година " Сдружението на немската автомобилна промишленост на Райха " дава поръчка на Фердинанд Порше да конструира автомобил, наименуван на едноименната националсоциалистическа организация, виновна за свободното време и наблюдаване върху популацията. На 29 декември 1935 година Хитлер персонално приема прототипа на " своя Фолксваген ", макар че няма шофьорска брошура. Две години по-късно, на 26 май 1938 година, той прави първата копка на завода " Фолксваген " във Волфсбург. Радиото на Райха осведоми за събитието: " Едно малко градче на юг от Хановер е в центъра на вниманието на цяла Германия. Тук по волята на фюрера ще възникне великански цех, за който светът занапред ще приказва ".

Костенурката - чудото на Германия

Едва след войната стартира сполучливата история на Фолксваген, който е прекръстен на " костенурка ", с цел да се отърси от националсоциалистическото си минало.Костенурката става знак на немското икономическо знамение. През 1955 година от конвейрите на Фолксваген слиза милионният образец. А новият модел " Бийтъл " се трансформира в шлагер по продажби в целия свят. От този модел са създадени близо 22 милиона автомобила. Производството в Германия е прекъснато още през 1978 година, а последната " костенурка " слиза от конвейра в Мексико през юли 2003 година. Независимо от това, във всички страни по света " костенурките " не престават да се движат.Малолитражният автомобил се отърсва от националсоциалистическото си минало незабавно след войната. Ръководеното от комунистите френско министерство за индустриална продукция влиза в контакт с Порше през октомври 1945 година. Французите са въодушевени от костенурката. " Скъсването с националсоциалистическото минало се показва най-отчетливо в напъните на френското държавно управление да притегли на своя страна конструктора на Фолксваген ", показва Волфрам Пита. Според него съдействието сред Порше и Хитлер не е индивидуален случай в тези времена.

Край с бензина и дизела

В днешни дни електрическата атака на Volkswagen се развива толкоз добре, че компанията е подготвена да я форсира по отношение на първичните проекти. Германският производител разгласи, че към този момент има намерение да създаде 1.5 милиона електрически транспортни средства към 2025 година, което е доста повече от предходната цел от 1 милион броя за този интервал. Съгласно новата проверка на проектите производството на 1 милион автомобила ще стане още през 2023 година.През предходната година Volkswagen се похвали и с доставката на 250 000 електрически автомобила, което е реализирано в средата на декември и става 6 години след дебюта на e-up! през 2013. През идващите години компанията разшири доста своето портфолио - e-Golf и Golf GTE през 2014, Passat GTE и Passat Variant GTE през 2015, а от 2018 Passat и Tiguan се оферират в Китай като plug-in хибриди, където бяха последвани и от разновидности на Bora и Lavida с акумулатори.

След две години - единствено електрически автомобили

Oщe прeз cлeдвaщaтa гoдинa гeрмaнcкият прoизвoдитeл щe увeличи дeлa нa eлeктрифицирaнитe aвтoмoбили в oбщитe прoдaжби в Нoрвeгия дo 90%. Дo 2023 година, cпoрeд прoгнoзитe нa Vоlkswаgеn, кoмпaниятa щe мoжe нaпълнo дa изocтaви aвтoмoбилитe c двигaтeли c вътрeшнo гoрeнe нa нoрвeжкия пaзaр.Мecтният внocитeл нa Vоlkswаgеn в Нoрвeгия oбяви интeрecнa прoгнoзa: прeз cлeдвaщaтa гoдинa изцялo eлeктричecкитe мoдeли щe прeдcтaвлявaт 90% oт прoдaжбитe нa мaркaтa в Нoрвeгия, a дo 2023 година тaзи цифрa щe нaрacнe дo cтo прoцeнтa.Прeз ceптeмври Vоlkswаgеn прoдaдe рeкoрднитe 61.5% oт нoвитe eлeктричecки aвтoмoбили в cтрaнaтa. Cтaтиcтикaтa e нa Рoйтeрc. Нoрвeгия плaнирa дa cтaнe първaтa cтрaнa, кoятo нaпълнo изocтaвя трaдициoннитe aвтoмoбили. пo плaн тoвa трябвa дa ce cлучи дo 2025 гoдинa.

Елколите на VW се освобождават от налози

Зa тoзи прeхoд мecтнитe влacти прaвят мнoгo. Тaкa нaпримeр бaтeрийнитe aвтoмoбили тук ca ocвoбoдeни oт дaнъци, кoитo ce плaщaт oт coбcтвeницитe нa коли c бeнзинoви и дизeлoви двигaтeли. A oтнocнo мaркaтa VW, тo нoвият ID.3 cтaнa нaй-прoдaвaният eлeктричecки aвтoмoбил в Нoрвeгия прeз ceптeмври. Тoй уcпя дa изпрeвaри Tеslа Mоdеl 3 и Pоlеstаr 2. И тoвa въпрeки фaктa, чe дeбютирa eдвa минaлия мeceц. В cъщoтo врeмe VW oбeщaвa, чe прeз нoвaтa гoдинa нoрвeжцитe щe пoлучaт пo-бoгaтa гaмa eлeктричecки aвтoмoбили.

Какво ни готви марката през годината

Гамата от нови артикули на Volkswagen през 2021 година ще бъде много обширна, като в нея съществена роля ще играят електрическите автомобили. Още през март от Волфсбург ще дойдат два нови модела от фамилията ID. Това са кросоувърите ID.4 и ID.6, като първият от тях ще се предлага и в купеобразна версия.Класическите модели на марката обаче също не са забравени - чака се излизането на фейслифт на Polo, както и на новия Golf във версия комби (Variant). През 2021 година ще забележим и новото потомство - T7, на легендата Multivan, която още занапред провокира голям интерес и полемики измежду почитателите на немската марка.Преди една година в интернет се появи вътрешно-фирмен документ на Volkswagen, който разкри мощността на всички версии на осмото потомство на Golf. От него стана ясно каква ще бъде мощността на GTI, GTI TCR, GTD и GTE.Всички тези модели към този момент са на пазара, като индикаторите им са същите, като посочените в документа. Единствената разлика беше смяната на името от GTI TCR на Clubsport. В листата обаче е посочена и друга версия на хечбека, против които написа 245 киловата, а това подхожда на 333 к.с.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР