Най-прочутите обитатели на остров Мадагаскар са лемурите. Те са примати,

...
Най-прочутите обитатели на остров Мадагаскар са лемурите. Те са примати,
Коментари Харесай

Лемурите се прозяват и от притеснение

Най-прочутите жители на остров Мадагаскар са лемурите. Те са примати, далечни родственици на маймуните. Видовете им са над 100 – от мишия лемур, най-малкият примат в света, до елегантната и пъргава вариация с дълга раирана опашка.

Именно раираноопашатите лемури са един от няколкото разновидности, предпазени и изследвани от учените в частния резерват Беренти на острова. Той е най-посещаваният от туристи естествен парк на Мадагаскар.

Една от отличителните навици на лемурите, е тяхното постоянно прозяване. И до момента в който до неотдавна се смяташе, че то се дължи на сънливостта на тези животни, то неотдавна учените откриха и още една причина, заради която те го вършат.

Италиански учени отпред с Елизабета Паладжи от университета на Пиза са изследвали два типа лемури в Южен Мадагаскар. Установено е, че те в действителност се прозяват повече, когато им се спи. Освен това няма разлика в прозявките сред мъжките и женските.

Учените обаче са открили, че лемурите се прозяват освен когато са сънени, само че и когато са обезпокоени. Наблюденията им демонстрират, че прозявките са директно свързани с равнището на тревога.

И двата типа от изследваните лемури се прозявали доста повече, когато усетят наоколо див звяр. Установено е, че някои от неприматите се прозяват заради стрес. Тази реакция нормално е забавена с към 30 минути в лабораторни условия.

Поради тази причинност, учените считат, че прозявките стартират, чак когато животното се отпусне. Резултатите от проучването демонстрират, че това важи в цялостна мощ и за лемурите, само че при тях това става директно след опасността. Смята се, че в естествената си среда, животните се възвръщат по-бързо.

Прозявката е присъща за доста животни и се провокира от разнообразни неща. Така да вземем за пример при някои птици е знак за съпричастност, до момента в който при слоновете е тактичност за изстудяване на мозъка. При хората пък се демонстрира при унесеност и отмалялост. Тя повишава равнището на кортизола – хормонът, който покачва бдителността.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР