Най-прочутата италианска шунка се нарича прошуто. Още от средните векове

...
Най-прочутата италианска шунка се нарича прошуто. Още от средните векове
Коментари Харесай

Италианска шунка - какво я прави неповторима

Най-прочутата италианска шунка се назовава прошуто. Още от междинните епохи с огромни части шунка са били правени дарения на епископите.

Прасетата, които се угояват за приготвянето на фамозната италианска шунка, се хранят със суроватка от пармезан. Една от най-популярните в целия свят разновидности на прошутото е пармската шунка.

Според експерти невероятният усет на пармската шунка се дълги на особеностите на локалния въздух и климат, както и в специфичната технология на подготвяне на шунката от Парма.

Пармската шунка се е появила преди епохи и до през днешния ден се създава в селцето Лангирано, което се намира на няколко километра от Парма.

За производството на тази шунка се употребяват единствено три породи свине. Те би трябвало да са отгледани в избрани италиански райони, с цел да са подобаващи за основаването на пармска шунка. Животните би трябвало да са на възраст не по-малко от година и да тежат не по-малко от 150 кг.

Благодарение на суроватката от пармезан, с която се обогатява храната на тези животни, месото им става с леко сладостен усет и доста меко.

 Прошуто

Шунката се прави от бутове, които се държат в бурета, цялостни със сол. След прочут интервал от време те се реалокират в ледник, а по-късно узряват за дълъг интервал, като от време на време се подлагат на въздействието напразно. Този интервал трае от 14 месеца до 2 години.

Младото прошуто е доста меко и нежно на усет, напряко се топи в устата. Прошутото, което е узрявало 18 месеца, е с по-голяма компактност, само че също е с гальовен усет.

След узряването на прошутото експерти по качеството пробиват бута с игла от конска кост, която поема аромати. По аромата на шунката се дефинира степента и на узряване и качеството й. Шунката, която се дефинира като съвършена, получава клеймо във тип на херцогска корона.

Пармската шунка се продава обезкостена или с кост. След като се отреже парче от бута, той се намазва със зехтин, с цел да не изсъхва.

Италианската шунка от Сан-Даниеле има малко по-солен усет, само че също е доста изискана и обичана на доста хора по света. Тя се разграничава от пармската шунка по това, че се осолява по-дълго време. Тази шунка се създава единствено в Сан-Даниеле. Прасетата, които се употребяват, живеят на независимост и се хранят най-вече с жълъди.

За класическо комбиниране се счита прошуто с круши, ананас, смокини или късчета пъпеш.

Бреазолата е пушена шунка от телешко месо. Тя се създава в Ломбардия. Месото се осолява и по-късно се оставя да се изсуши. Бреазолата е с изтънчен мирис и прелестен солен усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР