Най-после стана ясно кога и на кого трябва да се

...
Най-после стана ясно кога и на кого трябва да се
Коментари Харесай

Трета доза? Ето кога трябна да се слага и на кого

Най-после стана ясно по кое време и на кого би трябвало да се слага трета доза ваксина против ковид.

Трета доза ваксина против COVID-19 ще се слага и на хора отвън рисковите групи, само че след консултация и преценка на доктор. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров пред публицисти. Здравите и младежи няма да бъдат връщани от имунизационните центрове, в случай че желаят да си слагат трета доза ваксина.

Това е медицински въпрос, експертният съвет даде преди дни рекомендациите си за третата доза, само че тази рекомендация не изключва хората, които не попадат в рисковите групи, в случай че желаят да си слагат трета доза, изясни министърът.

Лекарят не е просто реализатор на стандарти, а би трябвало да изясни на пациентите кое е най-хубаво за тях, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Васил Михайлов, ваксиниращ доктор във имунизационния център на Александровската болница. Д-р Михайлов напомни, че е наложително да са минали 180 дни от слагането на втората доза от имунизацията.

По думите му, млад и здрав организъм не се нуждае от спомагателна доза ваксина. Би било ненужно да се прави трета доза, единствено тъй като младият и здрав човек желае, сподели още той. Лекарят акцентира, че в такива случаи би трябвало да има съображение за слагане на трета доза - незадоволително добър имунен отговор, определяне на какво се дължи, пил ли е индивидът кортикостероиди и други Двете дози ваксина подсигуряват положително равнище на имунен отговор и добра отбрана при младите и здрави хора, увери доктор Михайлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР