Най-подходящият сорт ябълки за салата с червено цвекло и хрян

...
Най-подходящият сорт ябълки за салата с червено цвекло и хрян
Коментари Харесай

БГ ябълките много по-чисти от вносните

Най-подходящият вид ябълки за салата с алено цвекло и хрян е Грени смит. А за сок Флорина.

Това описа пред “Телеграф ” доцент Сотир Сотиров, зам.-шеф на Земеделския институт в Кюстендил, по време на фермерско ревю пред МЗХГ.

Българските ябълки са с към двадесeт пъти по-малко химия от вносните. Причините за това, че има доста по-малко пръскания, са разнообразни, само че такива са обстоятелствата, сподели Сотиров. Реколтата тази година е отлична в региона на Кюстендил, има обилие, сходно с това отпреди две години, добави доцентът.

В момента институтът е дал за тестване над 50 сорта ябълки в нова лаборатория покрай Кюстендил.

Там се организира изпитване кой вид защо е подобаващ - за избистрен сок, нектар или консумация. За нас е значимо да кажем на хората кои ябълки защо стават, тъй като някои могат да пускат сок, само че да е мъждив.

Това пък значи, че ще са подобаващи за нектар, изясни доцент Сотиров. Резултатите ще бъдат оповестени незабавно, откакто станат ясни.

Според него Флорина е добра освен за сок, само че и за прясна консумация. В момента превъзходни за ядене са също Златна превъзходна, Златна резистентна, Червена превъзходна и нейните вариации, както и селекцията на института Марлена. Тя пък е нежна и отлична за прясна консумация в този момент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР