Най-обичаният глас за незрящите и хората с увредено зрение, актрисата

...
Най-обичаният глас за незрящите и хората с увредено зрение, актрисата
Коментари Харесай

Гергана Стоянова: Опитваме се да направим живота на незрящите не просто по-лесен, а по-нормален

Най-обичаният глас за незрящите и хората с повредено зрение, актрисата Гергана Стоянова, известна с озвучаването на десетки аудиокниги за незрящи, насочи поздравления в Международния ден на белия бастун:

" Поздравявам всички, които ни слушат сега и насочвам благопожелание да слушаме и да виждаме по-често тези, които употребяват белия бастун. Преди 17 години, през 2004 година направихме програмата " Спийчлаб ". Аз участвах като глас, записах текстовете, а екип от Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките, ръководени от доцент доктор Стоян Михов. 

Сега вършим нов вид на тази стратегия , презаписваме още веднъж, вкарваме още два гласа – Христина Ибришимова и Александър Воронов. Четем към 30 часа материал – 10 вести, 10 от Уикипедия и 10 часа художествена литература. Новото в тази стратегия е стремежът тя да звучи най-естествено. Преди 17 години се работеше на конкатенацията (слепване, смесване). А в този момент дълбоки невронни мрежи с изкуствен интелект се научават да звучат прочувствено естествено... 21-ви век... 

Опитваме се да създадем живота на незрящите не просто по-лесен, а по-нормален и по-естествен . Когато слушат книги, четат вести, да не усещат някаква разлика от метода, по който ние, зрящите, се показват.

В процеса на работа разбрах един доста огромен проблем. Всичко, което изтеглихме от интернет на случаен принцип, се оказа написано с неточности . Ама толкоз доста неточности... не просто необразовано... вести, текстове от Уикипедия. Програмата, каквато и да е, не поправя автоматизирано грешките, чете всичко с грешките. И незрящите би трябвало да търсят надеждни източници. 

Другият проблем, несъмнено, е, че незрящите не престават да нямат достъп до доста от местата, до които ние, зрящите, имаме достъп. Не са улеснени входовете, изходите, няма на всички места тактилна настилка... Промяната настава постепенно.

Поздравявам всички мои другари, които носят бял бастун и виждат със сърцето си. "

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимка – персонален списък на Гергана Стоянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР