Най-новата микроспътникова лунна мисия на НАСА “Лунар Флашлайт бе изстреляна

...
Най-новата микроспътникова лунна мисия на НАСА “Лунар Флашлайт бе изстреляна
Коментари Харесай

НАСА диагностицира новата зелена горивна система на лунната мисия Лунар Флашлайт

Най-новата микроспътникова лунна задача на НАСА “Лунар Флашлайт ” бе изстреляна на 11 декември с ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. Към сегашния миг галактическият уред е в положително положение и комуникира със Земята, само че експертите диагностицират отклоняване от работата на новата, новаторска “зелена ” горивна система, която употребява нетоксично гориво спрямо класическите горивни системи, разчитащи на отровния хидразин.

Оказва се, че има спад в работата на три от четирите мотора. Екипът на задачата е открил това на третия ден след изстрелването. Благодарение на наземните тествания се е стигнало до заключението, че има задръстване на горивните тръбопроводи.

Планира се скоро горивната система да се употребява по-интензивно и е допустимо това да почисти отломъка. В случай че това не се случи, екипът е начертал различен проект, който ще разреши на “Лунар Флашлайт ” да дойде в орбита към Луната. Започвайки от началото на февруари галактическият уред ще би трябвало да извършва маневри всеки ден.

Ако всичко мине по проект, “Лунар Флашлайт ” ще се трансформира във втората задача на НАСА след “Кепстоун ”, която ще навлезе в така наречен съвсем праволинейна ореолна окололунна орбита. Оттам задачата ще търси воден лед в сенчестите региони на лунната повърхнина.

Останалите системи на “Лунар Флашлайт ” работят задоволително, включително до момента неизползваният компютър “Сфинкс ”, създаден от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. Този компютър е устойчив на радиация и е задоволително стилен, с цел да може да се употребява на микроспътникови задачи, каквато е “Лунар Флашлайт ”.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР