Най-новата марсианска мисия на НАСА “Инсайт засне снимки на изгрева

...
Най-новата марсианска мисия на НАСА “Инсайт засне снимки на изгрева
Коментари Харесай

Най-новата американска мисия на Марс засне прекрасни снимки на слънчевите изгреви и залези!

Най-новата марсианска задача на НАСА “Инсайт ” снима фотоси на изгрева и залеза на Слънцето от повърхността на Марс.

Снимките бяха направени на 24-ти и 25-ти април, когато експедицията означи 145-146 локални дни от нейното кацане. Фотографията на слънчевия изгрев бе щракната в 05:30 ч. локално време, а на слънчевия залез – в 18:30 ч. локално време. 

Американската роботизирана задача “ИнСайт ” снима тази фотография на залеза на Слънцето от повърхността на Марс на 25-ти април 2019 година Това е необработено изображение. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

На уеб страницата на НАСА са качени версии на фотосите в недопечен (необработен) вид, както и във вид след обработка с графичен програмен продукт. Някои елементи се виждат най-добре на необработените изображения, само че обработените демонстрират пейзажа подобен, какъвто би го видяло човешкото око. Тъй като Марс се намира по-далече от Слънцето в съпоставяне със Земята, слънчевият диск на Червената планета е към 2/3-ти от размера спрямо този, който се вижда от повърхността на родния ни дом.

Изгрев на Слънцето от повърхността на Марс, сниман от американската галактическа задача “Вайкинг 2 ” на 14-ти юни 1978 година Photo credit: NASA/JPL

Вече се е трансформирало в традиция задачите на НАСА, които работят на повърхността на Марс, да снимат изгревите и залезите на Слънцето. Първите роботизирани експедиции, които го вършат, са “Вайкинг 1 ” и “Вайкинг 2 ”. “Вайкинг 1 ” съумява да снима безоблачен залез на 21-ви август 1976 година, а “Вайкинг 2 ” фотографира безоблачен изгрев на 14-ти юни 1978 година Други задачи, които са заснемали тези феномени, са тези на марсоходите “Спирит ”, “Опортюнити ” и “Кюриосити ”. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР