Най-модерното изследване за ранна диагностика на рак на гърдата вече

...
Най-модерното изследване за ранна диагностика на рак на гърдата вече
Коментари Харесай

Изкуствен интелект открива бързо и без болка рак на гърдата

Най-модерното проучване за ранна диагностика на рак на гърдата към този момент е налично за варненки. Досега то се прилагаше единствено в столицата. Методът е неусетен и изцяло безопасен, тъй като няма облъчване, а това разрешава прегледи да се вършат няколко пъти в годината, изясни доктор Галинка Павлова, шеф на общинското ДКЦ 5 „Света Екатерина“, където се прави проучването. То засича един от признаците на рака на млечната жлеза – нарасналата температура на кожата.

Чрез контактна томография с течни кристали за няколко минути се генерират 45 термографски облика, които се изпращат за разбор от изкуствен интелект в Полша. Резултатите се получават за броени няколко минути. Апаратурата засича даже злокачествени формирания с размер от 3 мм, които са невидими за утразвука. Диагностициран в такава най-ранна фаза, ракът на гърдата е изцяло лечим, освен това без външни белези, безапелационни са експертите от ДКЦ „Света Екетарина“. Те напомнят, че ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при дамите.

Годишно у нас се записват 3900 нови случая, а сред 1300 и 1400 българки умират от подлата болест. Заради напрежението, всеобщата приложимост на контрацептиви, късното раждане и нездравословното хранене се усилват болните на възраст 30-35 година, а най-младата записана пациентка с рак на гърдата е единствено на 14 година, показват онколозите. Според тях модерният способ за диагностика е подобаващ за първичен скрининг изключително при дами с генетична фамилна обремененост или такива, които се лекуват с хормонални препарати. „Нуждаем се от ефикасна профилактика за ранно разкриване на рака на гърдата, за която извънредно потребни могат да са експертите от доболничната помощ. Успехът в борбата с заболяването би се умножил, в случай че има национални скринингови програми“, разяснява доктор Павлова. Засега обаче здравната каса не покрива модерното проучване, което коства 55 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР