Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите

...
Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите
Коментари Харесай

Маркет линкс: Подкрепата за ПП спада, ГЕРБ с 6 на сто преднина

Най-много български жители (22,9%) биха дали своят вот за ГЕРБ, в случай че изборите бяха през днешния ден. На второ място е „ Продължаваме промяната “ с 16,9%. Разликата сред двете първи партии се усилва и към този момент е 6 на 100 като това се дължи главно на спад на поддръжката за Политическа партия, а не на растеж на гоновите да гласоподават за някогашната ръководеща партия.

След тях се подрежда Българска социалистическа партия с 11%, следвана от Движение за права и свободи с 9,3%. „ Възраждане “ е четвърта политическа мощ с 8,6%. " Демократична България " взема 7,4. За Има Такъв Народ биха дали своят вот 5,8 на 100 от българите.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/market links-1.png " border= " 0 " alt= " " width= " 602 " height= " 340 " />
6,4% от интервюираните са дали отговор, че биха предпочели друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласоподават.

Това сочат данните от последното национално представително проучване на организация " Маркет линкс ". То е извършено съвмество с бТВ, в интервала 29 април-8 май 2022 година по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета.
Доверието към премиера Кирил Петков пада
Най-високо е доверието към президента Румен Радев (48%), недоверието към него завява всеки трети, или 33% от участниците в изследването. Следва някогашният боен министър и още по-бивш длъжностен министър председател Стефан Янев, който е развой на партийно строителство. Той получава 28% доверие и 72% съмнение. Трети е водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов (22% доверие и 65% недоверие). Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов изпреварва премиера Кирил Петков в това нареждане, сочат данните. Той събира 19% доверие и 58% съмнение. При премиера процентите са надлежно 17% и 68%. След Петков се подрежда водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов (17% доверие и 63% недоверие). Корнелия Нинова е с малко по-ниски индикатори от него - 16% доверие и 70% съмнение. Следва Христо Иванов, съпредседател на Демократична България (11% доверие и 67% недоверие). По традиция на последното място е ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадъйъ (10% доверие и най-голям % на съмнение – 81%).

Българските жители имат чувство за неустановеност. Чувства се, че ръководството към момента в някаква степен се лута, прави неточности, поправя ги в придвижване, в случай че е допустимо. Затова, изключително в тези тежки рецесии, се губи чувството за мощно и безапелационно водачество в страната “, разяснява резлутатите от проучването пред бТВ социологът Добромир Живков от " Маркет линкс ".

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към държавното управление с 19% (от 36% на 15%), сочат още данните.

„ Когато нямаме доверие в институциите, мъчно поддържаме, от време на време не разбираме или отхвърляме да разберем за какво се организира една или друга политика. За три месеца настоящето ръководство стигна до равнищата, с които завърши кабинета „ Борисов 3 и надлежно 44-я парламент. В момента, макар този подтик, който имахме през есента и зимата, още веднъж сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и даже да отхвърля в някои обстановки опозиция на решенията, които взима изпълнителната власт “, добави Живков.
80 на 100 не са удовлетворени от развиването на страната
80% от интервюираните са неудовлетворени от развиването на страната, до момента в който 15% са удовлетворени, сочат данните на " Маркет линкс ".

„ Регистрираме исторически ниски равнища на задоволство от развиването на страната. 70% от българското общество дефинират като отрицателно финансовото развиване на семействата им. Вече имаме сложни аргументи да се случи общият декор на неодобрение и боязън в българското общество ", счита още Живков.

Какви са страстите, които изпиват жителите, свързани с политическата обстановка?

35% изпитват разочарование;
25% изпитват тревога;
14% изпитват гняв;
8% се страхуват;
7% изпитват надежда;
7% от интервюираните изпитват „ неутрална “ емоция;
3% се усещат застрашени;
1% изпитват спокойствие;
Никой от интервюираните не е дал отговор, че изпитва сигурност от политическата
обстановка в страната.
36 на 100 са " за " неутралитет
70% от интервюираните лица считат, че прекъсването на доставките на съветски газ е извънредно незаслужено, 18% са на противоположната позиция, а 13% са дали отговор „ не мога да
дефинира “.

36 на 100 поддържат неутрална позиция във войната с Украйна. 43 са на противоположното мнение. 21 на 100, или всеки пети, не могат да преценяват.

59% от интервюираните считат, че България не може да подсигурява национална сигурност и териториалната си целокупност отвън НАТО. Едва четвърт (24% ) не са съгласни с такова изказване, а 17% са без ясно мнение.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР