Най-младата политическа формация -Продължаваме промяната, спечели парламентарните избори (изненадващо на

...
Най-младата политическа формация -Продължаваме промяната, спечели парламентарните избори (изненадващо на
Коментари Харесай

Победа не стига: "Продължаваме промяната" ще зависи от сложни преговори

Най-младата политическа групировка - " Продължаваме промяната ", завоюва парламентарните избори (изненадващо на фона на прогнозите на социолозите), само че ѝ предстоят сложни договаряния за сформиране на държавно управление в новото 47-мо Народно заседание и от тях ще зависи крайният триумф на дебютантите. С вота си гласоподавателите демонстрираха, че чакат резултати, като пренасочиха поддръжката си от други от така наречен " партии на митинга ", които не съумяха да излъчат кабинет в два Народното събрание, към обединяването на някогашните служебни министри.

За коалиция ще са нужни най-малко четирима сътрудници , като обсъжданите и след изборната нощ остават " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". По последни данни и преди гласовете от чужбина те имат общо 138 мандата (вижте графиката). А решаваща за сполучливо осъществяване на първия мандат може да се окаже поддръжката на партията на Слави Трифонов, който многозначително разгласи, че ще се държи по този начин, както и до момента.

След третия за годината избор и рекордно ниска изборна интензивност (39.1%), партиите в Народното събрание се усилват до седем . Като в него се завръща националистическа групировка - " Възраждане " (изградила акцията си върху антиваксърски послания) и отпада " Изправи се.БГ! Ние идваме! ".

Инвестициите на Движение за права и свободи с присъединяване на глобения по " Магнитски " Делян Пеевски осигуриха на партията четвърта позиция пред Българска социалистическа партия. От партията оповестиха подготвеност да приказват с всички за бъдещо ръководство, само че до момента единствено водачът на ГЕРБ преди изборите беше позволил опция за договаряния и с тях. Бойко Борисов приказва в изборната нощ от позицията на първи по резултат, въпреки данните към този момент да посочваха друго.

Ако " Продължаваме промяната " успее да осъществя управническия мандат, някогашните ръководещи ще останат в съпротива. Но в случай че не успее, ГЕРБ ще се опита да откри поддръжка за държавно управление непременно и съвсем несъмнено ще я получи от Движение за права и свободи (в момента имат общо 90 мандата). Борисов позволи този път да остане народен представител.

Кирил Петков ще бъде номинираният за министър председател, а Асен Василев - за финансов министър в договарянията за бъдещо държавно управление, потвърдиха двамата пред " Дневник ", само че прецизираха, че това ще бъде въпрос на разискване с евентуалните сътрудници.

Очаквано президентските избори ще завършат с балотаж сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков идната неделя (21 ноември). С 50% от първия тур, прогнозите са за победа на сегашния президент, само че въздействие ще имат изборната интензивност (която ще е по-ниска) и мобилизацията на гласоподавателите на партиите, които ще застанат зад подкрепения от ГЕРБ претендент. Официалните резултати от първия тур би трябвало да бъдат оповестени най-късно на 16 ноември (вторник).

Ще има ли още изненади във финалните данни

В понеделник се чакат данните от чужбина, които евентуално ще прибавят гласове, а оттова - и мандати, за " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН ", Движение за права и свободи, която е обичайният водач в Турция, само че и " Възраждане ", които на предходните избори имаха сред 6 и 7 % от вота на открито.

Така кой от какви позиции влиза в договарянията ще стане известно в идващите дни. Четвъртък (18 ноември) е крайният период Централната изборна комисия да разгласи формалните резултатите от изборите за парламент.

За да бъде определено държавно управление е належащо нормално болшинство, т.е. 50% плюс един от участвалите в гласуването. Това значи, че при присъединяване на всички 240 народни представители нужното болшинство е 121 гласа, само че при по-малко присъстващи на пленарното съвещание, нужният броя гласове понижава.

Без Българска социалистическа партия така наречен партиите на смяната биха имали 110 мандата, а в случай че обединението е единствено сред " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия, депутатите зад нея биха били 113.

За да могат да осъществят измененията, които афишират спечелилите изборите, обаче ще има потребност от по-стабилно болшинство.

Как ще проработи Народното събрание

Официалното имената на определените за народни представители би трябвало да бъдат оповестени от ЦИК на 21 ноември, когато е и балотажът. Най-късно на 23 ноември в " Държавен вестник " излизат имената на определените за депутати .

Обикновено след обнародването Румен Радев привиква първото съвещание на новия парламент, на което се избира управлението му. Срокът по Конституция е до месец след изборите - т.е. до 14 декември, само че упованията на партийните централи са, че президентът няма да бави свикването на депутатите, най-малкото тъй като би трябвало да се одобри държавният бюджет за идната година. Неофициално като най-вероятни дати се загатват 24 и 25 ноември.

Засега не е известно кой ще е претендентът на първата мощ " Продължаваме промяната " за ръководител на Народното събрание, само че преди дни Кирил Петков сподели пред " Дневник ", че имат подобаваща номинация, само че не удостовери име на правист от листите им (като Никола Минчев, апетитен от него за доста добър юрист).

Първият мандат е за " Продължаваме промяната "

Според Конституцията президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление. Според данните към среднощ това е " Продължаваме промяната ". От изказванията в изборната нощ се разбра, че е малко евентуално и не е належащо да има обща парламентарна група на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " - сюжет, обсъждан преди изборите при предстоящата победа на ГЕРБ.

Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев споделиха в изборното студио на " Дневник ", че са подготвени да стартират договаряния незабавно откакто има ясни резултати, само че към момента не бяха разговаряли с водачите на евентуалните сътрудници. Те потвърдиха, че това са всички без ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Възраждане " не беше коментирана, защото първите данни я поставяха на ръба за влизане. От партията оповестиха в изборната нощ, че ще поддържат държавно управление, което отстрани противоепидемичните ограничения поради ковид.

Разговорите за съдружно ръководство дружно с " Демократична България " и с сътрудници като Българска социалистическа партия и " ИТН " евентуално ще стартират още в понеделник.

И в изборната нощ " Демократична България " и " ИТН " изключиха като сътрудници ГЕРБ и Движение за права и свободи, а от Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени за договаряния, в случай че бъдат поканени.

Няма период, в който президентът би трябвало да връчи първия мандат. Той може да остави време за договаряния. След приемането на мандат обаче срокът за изпълняването му е седем дни. Ако претендентът за министър председател предложи държавно управление, то би трябвало да бъде определено от Народното събрание.

Засега наподобява малко евентуално държавно управление да бъде формирано преди коледните празници и е допустимо, в случай че партиите изразят подготвеност за действителни договаряния, президентът да връчи първи мандат през януари.

Възможен (ли) е кабинет с различен мандат

Ако мандатът бъде върнат несбъднат, той отива при втората политическа мощ, която - съгласно данните към среднощ - е ГЕРБ-СДС. Засега не е известно дали ще бъде препоръчан кабинет, тъй като някогашният министър председател Бойко Борисов разяснява в изборната нощ единственото хипотезата, при която е победител и сподели, че е " задължен да предложи държавно управление, в случай че има и един глас повече " от другите.

Анонсът на ГЕРБ-СДС преди изборите беше, че в случай че е първа мощ, ще предложи " далечен от партията кандидат-премиер ", който да може да договаря с всички и да предложи отговорно държавно управление. За естествени сътрудници два дни преди вота Бойко Борисов разгласи " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", само че не изключи и поддръжка от Движение за права и свободи. Коалиция с Българска социалистическа партия обаче към този момент не е неразрешена поради решение на партийните органи.

Няма период за връчването на втория мандат, само че претендентът за министър председател също има седем дни или да предложи състав на държавно управление, или да върне мандата несбъднат.

Ако и вторият мандат е несполучлив, президентът може да има решаващата роля за сформирането на идващото държавно управление, защото избира на коя от останалите обединения да връчи третия мандат. Срокът за връчването е седем дни след връщането на втория, а определената парламентарна група би трябвало да уточни претендент за министър-председател, като съгласно решение на Конституционния съд период за това няма. Единственото условие е, че един път посочен, той има седем дни, с цел да предложи кабинет.

На предните два вота Румен Радев даде третия мандат на третата политическа мощ - " Българска социалистическа партия за България ", която и този път го поддържа за президент. По данни от паралелното броене към среднощ социалистите са четвърта политическа мощ след Движение за права и свободи. Ако получат последния мандат, съгласно партийци от " Позитано " 20 евентуално ще се опитат да създадат договаряния по-скоро с така наречен партии на смяната за стратегия за държавно управление и по-късно - за възможния му състав.

Ако и третият мандат е несполучлив, президентът не може да разпусне 47-ия парламент в последните три месеца от мандата си, само че би трябвало да назначи служебно държавно управление. Нови изключителни избори могат да бъдат планувани с разпускането на Народното събрание, което е допустимо след 22 януари, когато стартира мандата на идващия президент.

Очакван балотаж

Балотаж ще има поради ниската изборна интензивност - предстоящо той ще е сред сегашния държавен глава Румен Радев и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. В изборната нощ двамата оповестиха, че ще има спор сред тях преди втория тур.

Засега няма отговор нито от Движение за права и свободи, нито от " Демократична България " за кого от двамата претенденти ще призоват гласоподавателите си да гласоподават. Очакванията са, че придвижването няма да поддържа Румен Радев, а ще остане зад Анастас Герджиков, до момента в който обединяването няма да има ясно обръщение към гласоподавателите си. Подкрепеният на първи тур от " Демократична България " претендент за президент Лозан Панов към този момент е казвал единствено, че на втори тур не би призовал гласоподавателите си да гласоподават за подсилен от Движение за права и свободи.

Резултатите от балотажа би трябвало да бъдат оповестени най-късно на 23 ноември.



Кое сближава и кое разделя партиите вижте.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР