Най-малкото ловно сдру­жение в Югозапада и като брой ловци –

...
Най-малкото ловно сдру­жение в Югозапада и като брой ловци –
Коментари Харесай

Слаб ловен сезон отчитат в ЛРС-Якоруда

Най-малкото ловно сдру­жение в Югозапада и като брой ловци – към 200 – и като повърхност (13 000 хектара) и с регистрация през 2015 година изпраща ловния сезон за колективен лов на дива свиня с значително разочарования за­ради извънредно слабия резултат в отстрела.

Много редки бяха случаите, когато ловците от четирите ловни дружинки на ЛРС-Якоруда изпитваха въо­душевяващата тръпка на слуката с отстреляни диви свине. Цифрата е обидно дребна и по тази причина даже не я загатват.

Съпоставката с другите сътрудници от региона е показателна. Цялото яко­рудско съдружие е отстре­ляло по-малко диви прасета, в сравнение с някои дружинки, ловуващи в Малешевската планина край българо-се­верномакедонската граница единствено за един-два излета.

Причините? Отговорът по­търсихме от ръководителя наЛРС-Якоруда Малин Марко­шев.

,,Обездивечаването в нашите ловни полета дос­тигна отчайващи резултати. И странното е, че това се случва на инат на комплекс­ните грижи, които поставят сътрудниците – дивечови ниви на подобаващи места, постоянно зареждани хранилки, без бракониерски прояви, осигу­рено успокоение за дивеча, като изключим летните ме­сеци, когато има проблем с всеобщото бране на гъби и билки.

Най-важната причина – този сезон съответства с апо­гея на гибелния резултат за ди­вите свине в нашия регион – африканската чума. Част от дивеча, който оцеля, из­бяга в по-високите елементи на Рила и Родопите или мигри­ра в по-далечни региони. Ся­каш усещаха черната сянка на болестта. В ловните по­лета от подножията на Рила беше същинско събитие да се видят следи от диви свине. Добре че откъм Родопите имаше някои спо­лучливи излети, с цел да дадат кураж и вдъхнат вяра на обезверените ловци. “

Това, кое­то прави усещане, е, че няма и едри хищници, които по предписание тормозят дивите свине. Лисиците са сведе­ни до най-малко, чакали в ра­йона няма, вълците са също необичайност.

Кузман Петров/slrb.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР