Най-малко 500 сътрудници на силите за сигурност ще охраняват храма

...
Най-малко 500 сътрудници на силите за сигурност ще охраняват храма
Коментари Харесай

Цяла армия ще охранява Света София

Най-малко 500 сътрудници на силите за сигурност ще охраняват храма " Света София " в Истанбул, статутът на който беше изменен от музей в джамия. Това разгласи на конференция в Анкара президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, заяви ТАСС.

" Ние обявихме, че занапред Ая София ще бъде отворена 24 часа в денонощието. Сигурността й ще бъде обезпечена от работа с 500 души. Благодаря на министъра на вътрешните работи (на Турция Сюлейман Сойлу) ", сподели Ердоган.

Турция е дала обещание да сътвори теоретичен съвет, който да прегледа редица реставрационни и инфраструктурни планове.

" Сега те твърдят, че няма да подхващат нищо без съвещания със експерти от ЮНЕСКО и дават обещание в близко време да поканят специалисти на организацията в Истанбул ", сподели непрекъснатият представител на Руската федерация в ЮНЕСКО Александър Кузнецов.

Храмът " Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия, а с решение от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост. От 1985 година има статут на обект от международното завещание на ЮНЕСКО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР