Най-малко 30 жертви след труса в Япония, десетки хиляди са

...
Най-малко 30 жертви след труса в Япония, десетки хиляди са
Коментари Харесай

Най-малко 30 жертви след труса в Япония, десетки хиляди са без ток

Най-малко 30 жертви след труса в Япония, десетки хиляди са без ток. Силното земетресение с магнитуд 7.6 по Рихтер разтърси префектура Ишикава в централната част на страната в понеделник следобед (след 9 часа сутринта българско време). Властите издадоха предизвестие за цунами, високи талази пометоха и коли и къщи в морето.

Половината от жертвите са в мощно засегнатия град Ваджима покрай епицентъра на труса. Пожарникарите се борят с пожарите в няколко града и се пробват да освободят повече хора, блокирани в срутени здания, заяви японската организация за ръководство на пожари и бедствия.

Спасителните интервенции не престават в изолирани райони, а държавното управление предизвести, че се надпреварва с времето. Разрушени са доста пътища, десетки хиляди домове са без електричество. Проучвания с хеликоптер в недостъпни сега региони са разкрили голям брой пожари и вреди по здания и инфраструктура.

Летище „ Ното “ на едноименния полуостров е затворено заради щета на пистата, терминала, и близките пътища. Стотици са блокирани в коли на паркинга на аеропорта.

Над 140 труса са регистрирани от първото земетресение в понеделник, съгласно Японската метеорологична организация. Тя предизвести, че през идващите дни може да има още мощни разтърсвания.

Над 100 хиляди души получиха разпореждане да изоставен домовете си и да отидат в спортни зали и учебни физкултурни салони. Тези пространства нормално се употребяват като центрове за евакуация при изключителни обстановки. След анулацията на предизвестията за цунами мнозина се върнаха в жилищата си.

Императур Нарухито и императрица Масако анулираха новогодишната си поява пред хиляди японци, обичайната за този ден.

Органът за нуклеарно контролиране съобщи, че не са открити нередности в нуклеарни централи по Японско море, в това число пет дейни реактора в заводите Ohi и Takahama на Kansai Electric Power в префектура Фукуи.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР