Най-малко 30 души са убити и незивестен брой жени и

...
Най-малко 30 души са убити и незивестен брой жени и
Коментари Харесай

30 убити и множество отвличания при нападение на джихадисти в Нигерия

Най-малко 30 души са убити и незивестен брой дами и деца са отвлечени от джихадисти на шосе покрай столицата на нигерийския щат Борно - град Майдугури - зона, в която работи групата " Ислямска страна в Западна Африка ", съобщи Франс прес.

Снощи бунтовниците са атакували десетки коли покрай село Ауно, на 25 км от Майдугури, където били блокирани през нощта поради комендантския час, натрапен от армията.

" Бунтовниците убиха минимум 30 цивилни, намиращи се на пътя сред Майдугури и Даматуру и изгориха 18 автомобила, като доста дами и деца бяха отвлечени ", оповестиха локалните управляващи.

Преди офанзивата десетки камиони, рейсове и леки коли бяха подпалени на шосето, заяви сътрудник на Агенция Франс Прес.

Член на милициите, които водят война против джихадистите на страната на армията, заяви за трийсетина изгорени камиони. По думите му доста от водачите и техните помощници са били изгорени живи в съня си, добавя Българска телеграфна агенция.

Нападателите са отвлекли и три рейса, пътуващи към Майдугури. " Не знаем какъв брой дами и деца са отвлечени, само че броят им е забележителен ", добави представител на районното държавно управление.

След това джихадистите разграбили и запалили село Ауно.

Изключително нестабилно е шосето сред Майдугури и Даматуру, столицата на прилежащия щат Йобе, което е единствената връзка за жителите на Майдугури, град с няколко милиона поданици, заобиколен от принуждение. Никой не е поел отговорност за офанзивата, само че районът наскоро мина под контрола на " Ислямска страна в Западна Африка ", клон на джихадистката група " Боко харам ", обвързвана с " Ислямска страна ", която от няколко седмици прави набези и отвличания по това шосе.

Членовете й постоянно конфигурират подправени военни контролни пунктове, обличат се в армейски униформи, с цел да спрат колите, отвличат пасажерите и ограбват товара на камионите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР