Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария в петък

...
Най-малко 1000 души протестираха в столицата на Унгария в петък
Коментари Харесай

В Унгария искат оставката на президента заради помилване на сексуален насилник

Най-малко 1000 души стачкуваха в столицата на Унгария в петък с искане за оставката на президента Каталин Новак поради решението й да помилва мъж, наказан като съизвършител за помощ при прикриването на случай на полово принуждение в дом за деца, предава " Ройтерс ".

Новак реши да помилва около 20 души през април 2023 година, преди визитата на папа Франциск , измежду които заместник-директор на дом за деца, който оказа помощ на някогашния шеф на дома да скрие закононарушенията си.

Директорът беше наказан на 8 години затвор за полово принуждение над малолетни момчета през 2004-2016 година Зам.-директорът е наказан на повече от 3 години.

Унгарските опозиционни партии желаеха оставката на Новак , съдружник и някогашен министър на фамилията на консервативния министър председател Виктор Орбан.

Новак сподели във вторник, че в никакъв случай не би помилвала педофил, в това число и в този случай. Тя сподели, че повода зад решението й не е обществена и всички помилвания водят до различия по своето естество.

Опитвайки се да ограничи политическите последствия от абсурда, Орбан, чиято партия Фидес стартира акцията за изборите за Европейски парламент през юни, внесе в Народното събрание конституционна корекция късно в четвъртък, лишаваща президента от правото да помилва закононарушения, осъществени против деца.

" Решението за опрощение на президента на републиката провокира спор. Този спор би трябвало да бъде затворен по метод, който успокоява всички унгарци ", се споделя в текста на законопроекта.

Новак сподели, че с подготвеност ще подпише поправката в закон.

Но протестиращите, които издигнаха табелки с надписи " Оставка! " и марширува до президентския офис на Новак в Будапеща в петък, сподели, че единственото задоволително решение би било президентът да се отдръпна.

Новак не беше в кабинета си, а на публично посещаване в Доха.
 Шведските демократи заплашват да изоставен дясната група в Европейски Съюз, в случай че Орбан се причисли
Шведските демократи заплашват да изоставен дясната група в Европейски Съюз, в случай че Орбан се причисли

Неговата партия би трябвало да промени своята позиция по отношение на експанзията на Русия в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР