Най-красивите великденски яйца стават със седефени разноцветни боиНеобходими Продукти● яйца

...
Най-красивите великденски яйца стават със седефени разноцветни боиНеобходими Продукти● яйца
Коментари Харесай

Смесени седефени яйца за Великден

Най-красивите великденски яйца стават със седефени разноцветни бои

Необходими Продукти

● яйца - 20 бр. Кокоши
● яйца - 36 бр. Пъдпъдъчи
● багра за яйца - комплект седефена

Начин на подготвяне

Най-важното за идното събитие е методът на варене на яйцата.

Има доста препоръки за варенето им: да се постави повече сол във водата; да се застели дъното на съда за варене с парче плат... В края на краищата има към този момент и яйцеварки, даже се продават сварени, боядисани яйца, само че къде остава тогава трепетът от заниманието и доволството от резултата, който излиза отдолу под ръцете ти...?

Винаги оцветявам в събота, с цел да спестя дните застояване на яйцата преди великия ден. Пускам ги в студена вода, включвам котлона на най-ниската степен и сварявам яйцата по-дълго....търпеливо /около 40 минути/. Тази година избрах и пъдпъдъчи яйца, тъй като доста прочетох за потребните им свойства в това смутно време - за помощта им против заболявания на белите дробове, против алергиите и най-много за усилване на имунитета.

Седефената багра се употребява елементарно, тъй като не изисква подготвяне на обособени съдове и не изненадва неприятно с цветове, които не покриват добре яйчената черупка.

Сварените яйца се изваждат върху домакинска хартия, с цел да изсъхнат.

Работи се с топли яйца.

Ще дам няколко насоки за работа от собствен опит:

1. Използвайте единствено едната ръкавица от комплекта – за ръката, с която ще оцветявате яйцата. Така ще имате свободна чиста ръка, с която да правите операции по организацията на процеса;

2. След ПЪРВОТО яйце работете на първо време със светлите цветове. Слагайте върху ръкавицата капки жълта багра, боядисайте няколко яйца, след което капнете от оранжевата, оцветете няколко яйца, след това червени капки и т. н. При смесването им се получават нови цветове;

3. До тук сигурно ръкавицата е натежала от багри. Издърпайте ръкавицата със свободната ръка и я завъртете, тъй че да поставите палеца в мястото за кутрето, а него – в мястото в ръкавицата за палеца. Така ще употребявате задната чиста част за още цветови комбинации;

4. За да получите зелено смесете капки от жълто и синьо, а за лилаво – алено и синьо. От жълто и алено ще получите различен колорит на оранжевото. Върху първите изсъхнали боядисани великденски яйца можете да капвате с разнообразни цветове или да рисувате. Когато прецените, че цветовете са се наситили до кафяво, махнете ръкавицата и продължете с другата, още веднъж започвайки със светлите разцветки.

5. Подреждайте оцветените яйца единствено върху равна и твърда повърхнина, не на хартия, с цел да не залепнат, преди да изсъхнат - да вземем за пример плоска паница.

Накрая използвах стикерчета за акценти.

Накрая се усетих, че от самото начало съм се занимавала с тези смесени седефени яйца за Великден с усмивка на лицето. Пожелавам усмивки на всички!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР