Най-голямото военновъздушно учение на НАТО от създаването му през 1949

...
Най-голямото военновъздушно учение на НАТО от създаването му през 1949
Коментари Харесай

НАТО започна най-голямото въздушно учение в историята си. Гражданските полети над Европа ще бъдат засегнати

Най-голямото военновъздушно обучение на НАТО от основаването му през 1949 година стартира в понеделник сутринта в немското въздушно пространство.

Ръководеното от немските отбранителни сили Бундесвер обучение „ Въздушен пазач 2023 “ (Air Defender 23) ще продължи до 22 юни и задачата му е да се отработи отблъскването на офанзива на агресор от изток. Въпреки че маневрите се организират на фона на война, която Русия води в кандидатка за участие в НАТО Украйна, от Военновъздушни сили на Германия оповестиха, че концепцията датира още от 2018 година и от този момент тече подготовка.

" Правим всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че няма да има ескалация с Русия ", сподели специалистът от военновъздушните сили Инго Герхарц, представен от ДПА. Той даде образец, като посочи, че " няма да има никакви полети в посока Калининград ".

В учението ще вземат участие към 10 000 бойци и 250 самолета от 25 страни, които ще бъдат ситуирани в шест военни бази. Само Съединени американски щати изпращат 100 самолета през Атлантическия океан.
 Германски аероплан ECR Tornado излетява по време на учението от военното летище Ягел
Във въздуха участниците ще упражняват в спешни обстановки в три летателни зони: над Северна Германия и Северно море, елементи от Източна Германия и Балтийско море и дребна линия на Южна Германия. Тези зони ще бъдат поредно затваряни за цивилен самолети всеки ден (без 17-и и 18-и юни, събота и неделя )за няколко часа, което ще провокира усложнения с полетите.

„ Приблизително 800 полета ще бъдат пренасочвани на ден вследствие на учението и обвързваните с него ограничения “, оповестиха от Евроконтрол. Маршрутите на към 300 от тях ще бъдат удължени със приблизително 110 км, което подхожда на към 7 минути полетно време. Това се случва в миг на летни ваканции, в който въздушният трафик в Европа е най-натоварен от преди Коронавирус пандемията.
 Два военни самолета Airbus A400M на немските въоръжени сили се доближават към във военновъздушната база във Вунсторф, Северна Германия
" НАТО желае да изпрати политическо обръщение за въздържане със своето обучение ", разяснява пред Дойче Веле Торбен Арнолд от Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността. - „ Това е явен сигнал, като споделя, че макар че въздушно пространство е извънредно натоварено, те са подготвени да заявят: „ Ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО “.

Обявената цел на учението е „ усъвършенстване и разширение на съдействието сред участващите народи “, с маневри по „ сюжет за помощ по член 5 на НАТО “. Той гласи: „ Ако съдружник от НАТО е жертва на въоръжено нахлуване, всеки различен член на алианса ще преглежда този акт на принуждение като въоръжено нахлуване против всички членове и ще предприеме дейностите, които счита за нужни, с цел да помогнете на нападнатия съдружник ".

Затова съгласно военни специалисти учението, с изключение на подготвителна стойност, цели да покаже на Кремъл какво би се случило, в случай че да вземем за пример Русия нападне една или повече от балтийските републики, с които граничи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР