Най-голямото богатство на Стрелча, минералната вода, е гореща, слабо минерализирана

...
Най-голямото богатство на Стрелча, минералната вода, е гореща, слабо минерализирана
Коментари Харесай

Лечебна баня за 2,50 лева в Стрелча

Най-голямото благосъстояние на Стрелча, минералната вода, е гореща, едва минерализирана и с ниска неотстъпчивост. Тя лекува опорнодвигателния уред, нервната система, сърдечносъдови болести, проблеми на дихателните пътища, гинекологични болести. Приложението на такива лекувания е обезпечено в балнеосанаториума, който предлага и здравна консултация. За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа, написа "Стандарт ". Не един и двама мъченици са докарвани тук на носилки и след няколко бани към този момент ги виждали да вървят. В остарял документ, открит в тогавашната, от дълго време съборена къпалня на старобългарски написа: "Въз основа на химическото проучване на Върховния медицински съвет, минералните бани в Стрелча лекуват продължителен, ставен и мускулен ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, хронически болести на женските полови органи, нефрит с отоци, стомашни и чревни разстройства, хронически кожни премеждия, пясък в бъбреците, жлъчката и други.

Днес на мястото на остарялата има нова напълно съвременна баня и нов закрит плувен басейн с размери 10 на 18 метра. Удоволствието в басейна и под душовете й коства единствено 2,50 лв.. Освен банята в центъра на града в покрайнините на Стрелча се намира още едно минерално знамение. В ролята на изобретател се явила биволица. Нещастното говедо едвам мъкнело поради болните си крайници, до момента в който влезнало в локвата да се разхлади, тогава за изненада на стопанина си излязло крепко. Така били видяни лечебните свойства на минерален извор "Банчето ", известно като "Златното Банче ". През 1935 години изворът е каптиран. Днес два нови басейна лекуват периферната нервна система, опорно-двигателния уред, вътрешните органи, усъвършенства се сънят, самочувствието и апетитът. Температурата на водата е 30,5 градуса. А съгласно очевидци резултатът след 10-12 бани е вълшебен.

Розово масло за Париж и Токио

Когато карловци и казанлъчани закъсат за прекрасен цвят, потеглят да пазарят в Стрелча. Тук хиляда фамилии обработват 6000 декара с рози. Те са значима част от локалната стопанска система. За производството на един кг гюл са нужни 3,5 тона цвят. Всяка година в Стрелча се получава 1,5 тона розово масло с най-високо качество, което влиятелните парфюмерийни компании от Париж до Ню Йорк чакат с неспокойствие. Вече няколко години розово масло се изнася и за Япония.
В последните години празникът на розата притегля в Стрелча доста посетители от цялата страна и чужбина. Така че тя към този момент не е единствено селскостопански, само че и туристически артикул. В тази ден полето, къщите и хората стартират даже да ухаят на рози, знак, че лятото идва и Стрелча е подготвена да посрещне гостите си.

Лъв от "Жаба могила " отиде в Лувъра

330 могили са пръснати към Стрелча. От тях са изследвани единствено 36. През 1975 година един млад археолог, бъдещият професор Георги Китов, се е съсредоточил върху хълма, ситуиран след завоя на пътя за Пазарджик. Той е наобиколен от трап, цялостен с вода, а в близост непрекъснато звучи концертът на неговите жители. Затова назовават възвишението Жаба могила. Днес за нея знае целият свят, защото една от реликвите й, каменна плоча с изображение на лъв, е един от 1627-те експоната, които България сподели в Лувъра.

"Жаба могила " е гробница от V-IV в.пр.н.е. Тя е висока над 20 м, а диаметърът и е 80-90 метра. В нея са открити четириколка каляска и скелети на два коня, впрегнати в нея. Те са украсени с над 50 сребърни приложения. Трети кон е открит пред останалите два единствено с юзда. Богатството на осъщественото заравяне и градежът на гробницата допускат, че в нея е бил положен цар, управлявал локалното тракийско племе беси. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР